Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

FOTO. Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca a primit numele taragotistului Dumitru Fărcaș

Casa de Cultură a Studenților (CCS) din Cluj-Napoca poartă, de azi, numele fostului taragotist Dumitru Fărcaș iar sala mare de spectacole se va numi ”Laurențiu Hodorog”, primul director al instituției.

Directorul CCS, Flavius Milășan, a declarat azi că proiectul de acordare a numelui Dumitru Fărcaș acestei instituții a fost adoptat la inițiativa a două instituții: Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și Casa de Cultură a Studenților.

”Inițiativa a avut la bază dorința de a onora și păstra în memoria publică personalitatea și valoarea artistică incontestabilă a celui care a fost Maestrul Dumitru Fărcaș. Numele celui mai mare taragotist român a fost legat de cel al Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca încă din anul 1961, când proaspătul student Dumitru Fărcaş a venit la una din repeţitiile Ansamblului Folcloric Studențesc Mărțișorul şi a devenit ulterior membru al orchestrei. Laurenţiu Hodorog, primul director al Casei de Cultură a Studenților, îl numeşte steaua norocoasă a Mărţişorului, deoarece alături de Dumitru Fărcaş, Ansamblul va cunoaşte un succes grandios, căpătând un nume tot mai sonor în rândurile ansamblurilor foclorice din ţară”, a spus Milășan.

Casa de Cultură a Studenților a fost inaugurată în 1960

Tocmai din dorința de a onora și păstra vie memoria celui care a pus bazele instituției inaugurată în anul 1960, Laurențiu Hodorog, primul Director al Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, Sala de Spectacole a primit tot duminică, în cadrul aceleiași ceremonii, titulatura de Sala de Spectacole ”Laurențiu Hodorog”.

Inițiativa îi aparține directorului Casei de Cultură a Studenților, Flavius Milășan, care a dorit ca prin acest proiect de suflet, să aducă în atenția clujenilor personalitatea celui care a fost întemeietorul instituției, Laurențiu Hodorog.

Gala Laureaților Festivalului Taragotul de Aur

După ceremonii, în noua Sală de Spectacole ”Laurențiu Hodorog”, a avut loc Gala Laureaților, în cadrul Festivalului Taragotul de Aur ”Dumitru Fărcaș”, când vor fi anunțați câștigătorii celei de-a treia ediții a acestui extraordinar eveniment, organizat în memoria Marelui Artist. Au urcat pe scenă ”Baletul Național Moldovenesc ”Joc” Chișinău, artiștii Cristina Bugnar, Maria Casandra Hauși, Teodora, Lenuța și Sergiu Purja, Grupul ”Iza”, Dorel Vișan, Ansamblul Folcloric Studențesc ”Mărțișorul”.

Un moment special a fost cel intitulat ”In Memoriam”, frescă coregrafică pe muzica maestrului Dumitru Fărcaș, coregrafia aparținând maeștrilor în arte Eugen Gîrneț, Iuie Madan și Christian Mindriș, pedagog și istoric de artă. Va interpreta Tânărul Balet Moldovenesc al Colegiului Național de Coregrafie Chișinău, Republica Moldova.

La ceremonie au participat, printre alții, primarul Emil Boc, fiica lui Dumitru Fărca, Andreea, actorul Dorel Vișan, la fnal având loc și un moment artistic susținut de mai mulți taragotiști.

Dumitru Fărcaș s-a stins în viață în luna august a anului trecut la Cluj-Napoca și a fost înmormântat în comuna natală Groși, din județul Maramureș, cu onoruri militare.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
VIDEO. O acrobată s-a prăbuşit de la înălţime. Este în stare gravă la spital. Imagini care vă pot afecta emoţional

O acrobată de 19 ani s-a prăbuşit de la înălţime chiar în timpul uni spectacol susţinut astăzi în Hunedoara şi...

Închide