Ultima actualizare: azi, 10:08
Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 - Spania, Germania, Franța
Locale

VIDEO Clujenii reclamă zgomotul avioanelor care survolează orașul. Cer ROMATSA și Aeroportului ”Avram Iancu” să ia măsuri

Clujenii din grupul de inițiativa civică ”Nu ne mai zburați somnul!” reclamă zgomotul produs de avioanele care survolează municipiul Cluj-Napoca, mai ales noaptea, și cer autorităților să ia măsuri.

”De pe Aeroportul Cluj decolează în fiecare noapte, interval orar 5:45-6:45, în medie 6 zboruri peste cartierele Someseni, Între Lacuri, Mărăști, Gheorgheni (partial Zorilor, Bună Ziua) la o altitudine de sub 1000 m, generând un zgomot peste limitele legale, care ajunge în punctul maxim la valori de 80-90 dB. Vara, când geamurile sunt deschise, oamenii se trezesc fortuit odată cu primul avion (5.45). In zilele de duminică, luni și vineri sunt programate noaptea 8 zboruri într-o oră”, au spus aceștia.

În perioada iunie-noiembrie 2019, membrii grupului au facut o monitorizare pe 180 zile consecutive și chiar dacă existau toate condițiile meteo pentru a face decolari și spre Apahida, din rațiuni de economie pentru companiile aeriene, 92% din zborurile din intervalul 5:45-6:45 au fost dirijate peste Cluj-Napoca.

”Conform Planului de Acțiune pentru prevenirea și reducerea zgomotului aeroportuar generat de activitatea Aeroportului în vigoare, intocmit cu știința Agenției pentru Protecția Mediului și Consiliului Județean Cluj, Aeroportul Cluj și-a asumat că doar 10% din decolarile de noapte din intervalul orar 23:00-07:00 vor trece peste oraș (tabel 18, pag 22/35)”, au susținut clujenii.

Grupul de inițiativa civică ”Nu ne mai zburați somnul!”, solicită ROMATSA și Aeroportului Cluj elaborarea procedurilor de zbor și organizarea activității conform măsurilor din Planului de Acțiune pentru prevenirea și reducerea zgomotului aeroportuar în 2017, astfel încât populației de sub culoarul de zbor să nu-i fie afectată calitatea vieții.

****

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Copil de 3 ani cu malformaţie peniană rară. Mama l-a născut prematur când i-a găsit tatăl mort

Un copil care împlineşte 3 ani pe 9 decembrie are nevoie de ajutorul nostru. El a fost născut prematur din...

Închide