Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

Donație de 2.200 de cărți în limba română de la Cluj, pentru românii din Cernăuți

O impresionantă colecție de carte a ajuns de la Cluj la Cernăuți, în Ucraina, în cadrul unui proiect derulat de familia Rotta, clubul Lions Genesis și Teatrul de Păpuși „Puck”. Totodată, acțiunea se înscrie in demersurile WonderPuck de implicare în comunitate.

Colecția numără aproximativ 2.200 de volume și are o poveste emoționantă, care are la bază dragostea de carte.

 „Ștefan Rotta, născut în Cernăuți acum 100 de ani și Maria Rotta, o dedicată profesoară de limba și literatura română, pasionată de istorie, au iubit cărțile și mai ales poveștile pe care le găsim în ele. Ei au dorit ca acestea să ajungă în zona în care s-a născut Ștefan Rotta, adică acolo unde astăzi este Ucraina”, povestește Sorana Rotta.

Drept urmare, după plecarea dintre noi a Mariei Rotta, biblioteca moștenită de Sorana Rotta (nepoata acesteia) a ajuns la românii din Ucraina, în cadrul unui proiect Lions. Mai exact, volumele au fost donate către Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, prin intermediul Teatrul de Păpuși „Puck”, care continuă în acest fel activitățile proiectului WonderPuck pentru copiii din Cernăuți.

Sunt copiii pentru care Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca a prezentat în luna mai a acestui an spectacolul „Punguța cu doi bani”, după Ion Creangă, în regia lui Decebal Marin, în Ucraina, în cadrul proiectului „Caravana teatrului românesc pentru copii din nordul Bucovinei”.

Spectacol de teatru pentru copii

Artiștii clujeni au dat viață poveștii lui Creangă pentru micuții din localitățile Costiceni (raionul Noua Suliță), Hreațca (raionul Herța), Ropcea (raionul Storojineț), și Stroiești (raionul Noua Suliță) din Cernăuți, Ucraina. O parte din acești copii au venit apoi la Cluj și s-au bucurat de cea de-a treia ediție a festivalului WonderPuck.

Proiectul a fost organizat de Past District Guvernatorul Districtului 124 Romania, Răzvan Rotta, membru al clubului Transilvania, împreună cu fiica sa Sorana Rotta, membră a clubului Lions Genesis.

„Munca de pregătire a cărților a fost depusă de către membri ai clubului Leo Sibiu. Se poate spune că familia Rotta și familia Lions au conlucrat pentru a aduce cărțile de care românii din Ucraina au mare nevoie”, a conchis Sorana Rotta.

Despre Teatrul de Păpuşi „Puck”

Teatrul de Păpuşi „Puck” a fost înfiinţat în 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituției cuprinde 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck”, unul din evenimentele importante ale Clujului, iar din septembrie 2017 a inițiat Festivalul Stradal „WonderPuck”, un eveniment dedicat întregii familii.

****

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

 

 

Un comentariu

  1. Cernăuți Răspunde

    Ați găsit cui să le donați. Ăștia la prima ocazie le vor pune pe foc….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Romii din Cluj au sărbătorit Ziua Minorităților Naționale, vor integrare în societate

Romii din județul Cluj au sărbătorit azi Ziua Minorităților Naționale, în cadrul unei mese rotunde la care au participat liderii...

Închide