Ultima actualizare: 3.4.2024
Locale

Fiul Doinei Cornea strânge bani pentru înființarea Fundației care poartă numele mamei sale. A lansat o scrisoare deschisă către societatea românească

Leontin Iuhas, fiul fostei dizidente a regimului comunist Doina Cornea, a lansat o scrisoare deschisă către societatea românească, pentru a strânge fondurile necesare înființării Fundației care poartă numele mamei sale.

”În curând se împlineşte un an de când am început demersurile pentru înfiinţarea Fundaţiei Doina Cornea. Eram foarte optimist! Eram sigur că doar numele Doina Cornea va stârni interesul societăţii româneşti.

Pe lângă nume erau şi obiectivele fundaţiei pe care le consideram de interes Naţional. Mă gândeam că cei care au avut plăcerea, în decursul anilor, să intre în casa Doinei Cornea vor fi bucuroşi să o revadă, deschisă în mod public vizitării. Ba chiar se vor bucura să-şi poată aduce copiii şi nepoţii şi să le povestească, cine ştie, cum au reuşit să păcălească miliţienii şi securiştii de la poartă pentru a putea intra înainte de 21 Decembrie 1989 sau, cum se înghesuiau, după aceea, când era coadă la poarta ei.

Sau poate, mă gândeam, vor fi bucuroşi să vadă picturile şi desenele Doinei Cornea într-o expoziţie itinerantă: Cluj – Bucureşti – Bruxelles – Paris. Chiar mi-era puţin teamă că nu voi putea face faţă solicitărilor”, a scris Iuhas.

Instituțiile statului nu au fost receptive

Acesta a susținut că, chiar dacă e puțin trist pentru un fiu să-şi împartă mama cu atâtea milioane de fraţi, a crezut că Doina Cornea, măcar acum după ce a plecat, aparţine tuturor iar românii ar fi mândri că o au, de aceea a şi trimis invitaţii nu doar prietenilor şi personalităţilor care au iubit-o, ci şi scrisori majorităţii instituţiilor fundamentale ale statului român.

”Acestea din urmă, în marea lor majoritate nici măcar nu au răspuns… Din fericire, căci altfel m-aş fi dat bătut, aproape toţi cei din prima categorie au răspuns pozitiv! Dar cum, cu doar câteva flori nu aduci primăvara, sunt obligat să cer sprijinul vostru, al societăţii româneşti… al acelei părţi a societăţii care îşi dă seama că dacă nu ar fi existat în istoria României oameni ca Doina Cornea, muncitorii braşoveni din Noiembrie 1987, cei care şi-au sacrificat viaţa acum exact 30 de ani, în Decembrie 1989 şi câţiva alţii nu ar fi ajuns să fie ceea ce sunt azi”, a mai spus Leontin Iuhas.

Fiul fostei dizidente speră ca având ajutorul românilor, fiecare atât cât poate, să poată înregistra cât de curând Fundaţia Doina Cornea.

S-a lansat site-ul Fundației Doina Cornea

Leontin Iuhas a explicat că s-a lansat și site-ul Fundației Doina Cornea unde sunt trecute obiectivele acesteia, printre care publicarea jurnalului integral al Doinei Cornea, emiterea de către Romfilatelia a unui timbru „Doina Cornea‟ în luna mai 2020, redenumirea străzii Alba Iulia din Cluj-Napoca în strada Doina Cornea, organizarea unei expoziţii itinerante (Cluj, Bucureşti, Bruxelles, Paris) cu picturile şi desenele Doinei Cornea, publicarea unui album cu picturile şi desenele Doinei Cornea și transformarea locuinţei acesteia din Cluj-Napoca în casă memorială, în parteneriat cu Primăria municipiului Cluj-Napoca.

Românii care doresc să doneze o pot face în conturile BRD Cluj – Leontin H. Iuhas, în lei: RO78BRDE130SV17115061300 sau euro: RO20BRDE130SV17128831300, dar și prin PayPal: leontin.iuhas@yahoo.com.

***

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
FOTO. Taxi lovit din plin în Cluj-Napoca. Şoferul a rămas încarcerat!

Taxi lovit din plin în Cluj-Napoca. Un taximetrist a rămas încarcerat în maşina de serviciu după ce aceasta a fost...

Închide