Cluj-Napoca este cotat, în 2020, cel mai sigur oraş din România, după ce specialiştii de la Numbeo au dat publicităţii topul celor mai sigure oraşe din lume, anunţă observator.tv.

Cluj-Napoca are o rată de siguranţă de 80,31% şi depăşeşte oraşe precum Helsinki, Tokyo, Viena sau Copenhaga, fiind pe locul 13 în topul celor mai sigure oraşe din lume.

Conform celor de la Numbeo, Cluj-Napoca este urmat de Braşov, 77,65% rată de siguranţă, şi de Timişoara, 76,04% rată de siguranţă, în timp ce Bucureşti ocupă abia locul al cincilea pe România, la nivel de siguranţă, din cinci oraşe din ţara noastră câte au fost luate în calcul de specialiştii Numbeo.

Rata de siguranţă este bazată pe o formulă ce ia în calcul detalii precum numărul de crimie comise, numărul de jafuri, numărul de spargeri date, numărul de furturi de maşini, numărul de amenzi date pentru furturi din buzunare, etc.

Cel mai sigur oraş din lume este considerat Abu Dhabi, din Emiratele Arabe Unite, cu o rată de siguranţă de 88,67%. Urmează Doha, din Qatar, cu 88,52% rată de siguranţă, şi Taipei, din Taiwan, cu 85,8% rată de siguranţă.

Au fost luate în calcul 374 de oraşe din întreaga lume, iar cele mai nesigure sunt considerate Caracas (Venezuela, 15,1% rată de siguranţă), Port Moresby (Papua Noua Guinee, 16,42% rată de siguranţă) şi Pietermaritzburg (Africa de Sud, 18,01% rată de siguranţă).

Anul trecut, cele mai sigure oraşe din lume erau considerate tot Abu Dhabi şi Doha, însă ele erau urmate de Quebec City, din Canada, oraş care anul acesta a coborât pe locul 4.

Printre cele mai nesigure oraşe se regăseau, de asemenea, Caracas şi Pietermaritzburg însă între ele era încadrat San Pedro Sula, din Honduras, oraş care şi-a îmbunătăţit rata de siguranţă în ultimul an cu peste 2,2%.

Cluj-Napoca era considerat şi anul trecut cel mai sigur oraş din România. Mai mult, şi-a îmbunătăţit semnificativ rata de siguranţă, respectiv cu circa 1,5%.

În schimb, în Bucureşti rată de siguranţă a scăzut în ultimul an 0,34%