Ultima actualizare: 20.9.2023
Sănătate

Clujul e în topul județelor la infecții gripale

Clujul este în topul județelor la infecții gripale. Anunțul a fost făcut de către Institutul Național de Sănătate Publică.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 81.646, cu 30.6% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent și cu 11.4% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară.

De la începutul sezonului 2019-2020 au fost inregistrate 3 decese confirmate cu virus gripal, din care 2 tip A, subtip (H1)pdm09 si 1 tip B.

Morbiditatea prin infecții respiratorii acute s-a încadrat în intervalul așteptat în ultima saptamână. Activitatea gripala a evoluat cu intensitate scăzută, cu răspândire regională (județele Brasov, Cluj, Sibiu, Prahova și mun. București) și cazuri sporadice în unele judete.

Au fost raportate la nivel național 1389 cazuri de gripă clinică, respectiv 19 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI).

A fost comunicat și un deces nou confirmat cu virus gripal.

În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 34 decese confirmate cu virus gripal.

Cum se transmite gripa? Clujul e în topul județelor la infecții gripale

Virusul este transmis prin picăturile de salivă pe care le elimină în aer persoana bolnavă atunci când strănută, tușește sau vorbește. Ele se pot depune și pe suprafețe de pe care trec pe mâinile copiilor, mâini pe care copiii le duc apoi la gură sau la nas și astfel se infectează.

Persoana bolnavă răspândește virusul începând cu o zi înaintea apariției manifestărilor gripei și încă 5-7 zile după ce boala se manifestă.

Virusurile gripale sunt diferite de la un an la altul, de aceea vaccinul este diferit în fiecare an iar compoziția lui este stabilită de către Organizația Mondială a Sănătății, indiferent de producător.

Citiți și articolul:

Medicii clujeni arată cum putem scăpa copiii de gripă

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Clujul e în topul județelor la infecții gripale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Sănătate
Medicii clujeni arată cum putem scăpa copiii de gripă

Medicii clujeni arată cum putem scăpa copiii de gripă, mai ales în contextul reluării activităților școlare și preșcolare. Pentru a...

Închide