Ultima actualizare: Wednesday at 19:26
Sănătate

Medicii clujeni arată cum putem scăpa copiii de gripă

Medicii clujeni arată cum putem scăpa copiii de gripă, mai ales în contextul reluării activităților școlare și preșcolare. Pentru a preveni îmbolnăvirea copiilor cu gripa de sezon, medicii ALOPEDI 0364 917 – serviciul gratuit de sfaturi medicale prin telefon gestionat de Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii au formulat o serie de sfaturi adresate părinților clujeni.

Gripa este o boală virală mai frecventă în perioada octombrie-mai, dar virusul circulă mai intens în perioada decembrie-februarie, de obicei. Manifestările gripei pot fi de la foarte ușoare la severe. Trebuie precizat faptul că doar o parte dintre copiii cu gripă au complicații ce necesită internare în spital. În același timp însă, unii dintre ei au complicații atât de severe încât necesită tratament în secții de Terapie Intensivă iar un număr mic de copii decedează în fiecare an din cauza gripei.

Copiii mai mici de 5 ani și copiii cu boli cronice pot avea complicații: pneumonie, bronșită, otită medie. Unele boli cronice fac copiii mai vulnerabili: astmul bronșic, bolile cardiace, renale sau hepatice cronice, bolile hematologice, diabetul zaharat, bolile neurologice.

Cum se transmite gripa?

Virusul este transmis prin picăturile de salivă pe care le elimină în aer persoana bolnavă atunci când strănută, tușește sau vorbește. Ele se pot depune și pe suprafețe de pe care trec pe mâinile copiilor, mâini pe care copiii le duc apoi la gură sau la nas și astfel se infectează.

Ce manifestări are copilul cu gripă?

Medicii clujeni arată cum putem scăpa copiii de gripă, indicând faptul că febra, tusea, durerea în gât, durerile musculare, durerea de cap dar și vărsăturile și diareea sunt prezente la copilul cu gripă.

Cum protejăm copiii de gripă?

Cea mai bună metodă de a proteja copilul este vaccinarea anuală. Se recomandă vaccinarea în fiecare an a copiilor mai mari de 6 luni. Copiii cu vârsta mai mică de 6 luni fac cele mai severe complicații dar sunt prea mici pentru a fi vaccinați. Copiii cu vârsta între 6 luni și 8 ani necesită cu ocazia primei vaccinări 2 doze de vaccin administrate la interval de 4 săptămâni. În anii următori se va face o singură doză de vaccin pe sezon. Este bine ca vaccinarea să fie făcută până la sfârșitul lunii octombrie dar copilul poate fi vaccinat oricând în timpul perioadei cu circulație intensă a virusului gripal. Sunt necesare aproximativ 2 săptămâni pentru ca organismul să producă anticorpi.

Virusurile gripale sunt diferite de la un an la altul, de aceea vaccinul este diferit în fiecare an iar compoziția lui este stabilită de către Organizația Mondială a Sănătății, indiferent de producător.

Vaccinarea scade riscul de îmbolnăvire la jumătate și în cazul în care copilul se îmbolnăvește manifestările gripei sunt mai ușoare. Administrarea vaccinului reduce riscul de complicații ce necesită măsuri de tratament intensiv cu 74%. Riscul de deces scade cu 50% în cazul copiilor cu boli cronice și cu 2/3 în cazul copiilor anterior sănătoși.

Reduceți expunerea copilului dumneavoastră la gripă: evitați contactul cu persoanele bolnave iar în cazul în care copilul dumneavoastră este bolnav, evitați contactul lui cu alte persoane pentru a nu răspândi virusul. Învățați copilul să își acopere fața cu brațul atunci când tușește sau strănută și să își spele mâinile cu regularitate, să nu își atingă ochii, nasul sau gura după ce a pus mâna pe suprafețe posibil contaminate.

Ce fac atunci când copilul meu este bolnav?

Copiii mai mari de 5 ani și care nu au probleme cronice de sănătate trec ușor prin infecția gripală. Contactați doctorul dacă starea copilului vă îngrijorează.

Copiii mai mici de 5 ani, în special cei mai mici de 2 ani sau cei cu boli cronice au risc crescut de a dezvolta complicații și trebuie consultați de către medic dacă au manifestări de gripă.

Indiferent de vârsta copilului, în cazul în care copilul respiră repede și cu efort, pielea este palidă sau albăstruie, copilul nu interacționează cu dumneavoastră sau nu bea lichide, varsă lichidele, manifestările gripei păreau că se ameliorează dar apoi s-au înrăutățit sau febra este însoțită de erupție pe piele ESTE NECESAR CONSULT MEDICAL IMEDIAT ÎN SERVICIUL DE URGENȚĂ!

Cât timp este contagios copilul meu?

Persoana bolnavă răspândește virusul începând cu o zi înaintea apariției manifestărilor gripei și încă 5-7 zile după ce boala se manifestă.

NU duceți copilul bolnav în colectivitate deoarece va răspândi virusul. Copilul se poate întoarce la școală sau la grădiniță la 2 zile după încheierea tratamentului antiviral.

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.