Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

Senatorul clujean Mihai Goțiu, dezamăgit de politica PNL privind alegerea primarilor în două tururi

 

Senatorul USR de Cluj, Mihai Goțiu, le-a adresat, azi, președintelui României, Klaus Iohannis, și premierului Ludovic Orban o scrisoare deschisă în care își arată nemulțumirea și dezamăgirea față de abordarea politicianistă din legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pentru care Guvernul Orban își angajează răspunderea politică.

Proceduri birocratice

Parlamentarul USR se declară nemulțumit de procedurile birocratice pe care ar trebui să le îndeplinească cetățenii care nu au (încă) domiciliul legal în localitățile în care trăiesc și/sau muncesc, de fapt.

„Domnule președinte, domnule prim-ministru, atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele prezidențiale de anul trecut, numărul cetățenilor care și-au exprimat votul, în țară, pe listele speciale, a trecut, de fiecare dată, de 1,1 milioane.

Adică peste 10% dintre cei care și-au exprimat votul. Sunt convins, că doar o mică parte dintre aceștia au votat în alte localități pentru că s-ar fi aflat în vacanță, la munte ori la mare. Nu avem (din păcate) o dezvoltare turistică atât de ridicată”, a spus Goțiu.

De unde apar cei 1,1 milioane de alegători

Acesta a explicat că prezența celor 1,1 milioane de votanți pe listele speciale (adică nu aveau domiciliu sau viză de flotant în locul în care au votat) ține de realitatea economico-socială din România, o țară cu o mobilitate foarte mare în categoria celor mai activi cetățeni, fie că vorbim de cei care studiază în alte localități decât cele de domiciliu, fie au rămas să muncească în aceste localități sau chiar și-au schimbat rezidența de mai multe ori în doar câțiva ani, în funcție de oportunitățile pe care le-au avut.

”În cea mai mare parte, acești cetățeni de pe listele speciale reprezintă categoria pe care se bazează economia și dezvoltarea modernă și pro-europeană a României. Sunt cetățeni care s-au mutat, în special, în marile orașe ale țării, nu în alte orașe ale Uniunii Europene și ale lumii (cu toate beneficiile care rezultă din asta). Sunt studenți sau persoane angajate în cele mai dinamice și de viitor segmente ale economiei (de unde și mobilitatea ridicată).

Când afirm aceste lucruri, mă bazez pe studii ale specialiștilor de la Banca Mondială (despre orașele-magnet ale țării) care arată că pe această categorie de cetățeni se bazează dezvoltarea economică sustenabilă și viitorul României”, a precizat Mihai Goțiu.

 

Se limitează dreptul la vot

Senatorul USR i-a întrebat pe cei doi demnitari dacă își asumă efectele limitării dreptului acestor cetățeni la vot, inclusiv cel legat de părăsirea unei țări care inventează restricții birocratice împotriva dreptului lor de a decide cui acordă încrederea politică?

”Domnule președinte Klaus Iohannis, domnule prim-ministru Ludovic Orban, obligația noastră, ca politicieni, este de a facilita dreptul cetățenilor la vot, de a elimina orice barieră birocratică împotriva exercitării lui – oricât de simplă ori de banală li s-ar părea unora de îndeplinit – nu de a adăuga prevederi care să-l îngreuneze. Argumentația cu stoparea <turismului electoral> e, pur și simplu, anacronică, după eliminarea posibilității votului multiplu.

Pentru că asta presupune, pe de o parte, o doză de iresponsabilitate din partea celor care ar accepta să voteze în altă localitate decât cea în care are interese legitime. Pe de altă parte, cred că exemplul liderului de partid care a ajuns anul trecut după gratii și din cauza faptului că s-a ”jucat” cu legislația electorală cred că le va da multora de gândit”, a mai atras atenția Mihai Goțiu.

Cresc vizele de flotant?

Nu în ultimul rând, statisticile arată că, în anii electorali, am avut creșteri bruște cu câteva zeci de mii (maximum) de cetățeni care și-au făcut vize de flotant, comparativ cu ani fără alegeri locale. E contrafactual să presupunem că principala explicație a creșterii numărului vizelor de flotant ar fi fost <turismul electoral> și nu motivația intrinsecă evidentă: dobândirea dreptului de a vota!

În același timp, însă, chiar dacă am accepta că există câteva mii de cetățeni dispuși să urce în <autobuze electorale>, avem, dincolo de orice dubiu, peste 1,1 milioane de cetățeni cinstiți care au demonstrat că sunt dispuși și vin la vot dacă nu le sunt ridicate bariere birocratice în cale.

”Considerați normal să fie sancționați peste 1,1 milioane de cetățeni cinstiți din cauza incapacității administrative a statului român de a stopa eventuale comportamente infracționale ale unor candidați penali și ale celor câtorva mii (maxim) de cetățeni prinși în plasa lor? Domnule președinte Klaus Iohannis, nu vă adresez întâmplător și d-voastră acest mesaj. Pentru că deși nu se numără printre atribuțiile directe ale președintelui modificarea legislației electorale, vreau să vă reamintesc că sunteți unul dintre beneficiarii direcți ai luptei cetățenilor români pentru dreptul la vot”, a mai scris senatorul USR.

El crede că Iohannis are o responsabilitate morală uriașă să se implice – prin discuții directe cu liderii partidului care l-au susținut în competiția electorală și prin mesaje publice – pentru înlăturarea oricăror proceduri birocratice care ar limita exercitarea dreptului la vot.

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
VIDEO. Clujenii au jucat Hora Unirii în Centru

Clujenii au jucat Hora Unirii în Centru. Prilejul a fost celebrarea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române:...

Închide