Ultima actualizare: 17.9.2024
Locale

Mesajul unei jurnaliste din Cluj, plecată în China. Adevărul despre coronavirus şi mobilizarea autorităţilor

Clujeanca Felicia Gherman, jurnalistă la China Radio International a vorbit, pentru Libertatea, despre coronavirus și reacția autorităților din China. Ea este stabilită la Beijing și spune că isteria generală ar fi nejustificată.

Principalele declaraţii, făcute pentru Libertatea:

***Am acceptat acest interviu tocmai pentru a veni cu informații proaspete de la fața locului, așa cum le primesc, cum le simt și le trăiesc și, totodată, să îndemn la calm, la reținere în a face speculații, răstălmăciri, scenarii de tip SF sau judecăți de valoare la adresa unui popor încercat atât de greu în aceste momente. Familia mea, rudele și prietenii mei din România sunt mai speriați de situație decât mine, care o trăiesc pe viu, din cauza fake news-urilor.

***Este o dezinformare în masă în presa occidentală, iar pe fondul acesteia, odată ajunse aici astfel de informații, pot crea panică, pot alarma și pot duce la alegeri impulsive. Nu trebuie făcut greul și mai greu, durerea și mai adâncă. Este normal să se relateze despre această situație, dar consider că trebuie făcută la modul profesionist, fără a face senzațional și a crea o isterie la nivel global din încercarea unui popor, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății a comunicat că nu sunt constituite motivele pentru a declara epidemie, cu atât mai puțin pandemie.

*** Oamenii răspund solicitărilor autorităților de a evita spațiile publice. Însă sunt calmi, resemnați, foarte atenți și vigilenți, nicidecum alarmați sau isterici. Toți poartă mască și respectă regulile de prevenție. Sunt în permanență informați cu evoluția situației și măsurile care se iau. De altfel, chinezii ca popor sunt foarte disciplinați și uniți, mai ales în astfel de momente. Au înțeles cu toții că Anul Nou Chinezesc 2020 a început cu o încercare grea pentru ei, cu provocări, pierderi și costuri uriașe. Dar miza este prea mare. În această luptă sunt angrenați cu toții și victoria trebuie câștigată. Așa gândesc și acționează acum chinezii, iar capacitatea lor de coeziune și de mobilizare în situații de criză este lăudabilă. În orașul Wuhan, epicentrul focarului, izolat acum, un hub al industriei și comerțului din centrul Chinei și casă pentru 11 milioane de oameni, aceștia ies noaptea în balcoane și cântă cu toții un cântec patriotic vechi intitulat Ge Chang Zu Guo (Singing the Motherland). Pe toate site-urile, blogurile și rețelele de socializare circulă scurte video-uri făcute de chinezi de încurajare, de capacitare, care, deși sfâșietoare, sunt motivaționale inclusiv pentru noi străinii.

***Au fost închise orașe, au fost anulate evenimente naționale și chiar internaționale, au fost distribuite gratuit miliarde de măști de protecție, iar oamenii primesc mereu informații legate de modul în care trebuie să se protejeze, despre igiena elementară și primul ajutor în caz de nevoie, inclusiv în magazine și localuri. Accesul spre potențialele zone de risc a fost restricționat. Toate spitalele au fost dotate la intrare cu aparate pentru luarea temperaturii corporale și pregătite să răspundă tuturor solicitărilor. Au prelungit vacanța dedicată Sărbătorii Primăverii până în 2 februarie. Chinezii sau străinii care au călătorit în afara țării sau în afara zonelor în care locuiesc și se întorc trebuie să stea acasă timp de 14 zile, abia apoi pot merge la muncă, pentru că, potrivit specialiștilor chinezi, perioada medie de incubație a noului coronavirus este de aproximativ zece zile, cea mai scurtă fiind o zi, iar cea mai lungă 14 zile, virusul fiind infecțios în perioada de incubație, ceea ce îl face foarte diferit de SARS. În supermarketuri este sterilizat fiecare cărucior, toate mijloacele de transport sunt dezinfectate și dotate cu aparate pentru luarea temperaturii corporale.

***Noi, străinii, suntem victime colaterale ale acestui virus, dar nu mă plâng. A fost și este alegerea mea să fiu aici în aceste momente și sunt pozitivă, respect instrucțiunile primite, sunt vigilentă, îmi păstrez calmul, echilibrul și mai presus de toate credința în Dumnezeu. Am încredere deplină în măsurile clare și decisive luate de autoritățile chineze, măsuri greu de imaginat pentru orice altă țară din Occident, și convingerea fermă că poporul chinez va depăși această situație critică din care va trage cu siguranță multe învățăminte.

Interviul intergal poate fi citit aici.

***
Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Locuitorii de pe Gârbău, izolaţi de Primărie. “Să ne ferească Dumnezeu de un incendiu sau de solicitat o ambulanţă”

Locuitorii de pe Gârbău, izolaţi de Primărie. "Să ne ferească Dumnezeu de un incendiu sau de solicitat o ambulanţă". Locatarii...

Închide