Un cadru didactic la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, Avram Fițiu, a lansat o propunere inedită, și anume ca, în cadrul programului ”Școala altfel”, elevii să viziteze o gospodărie țărănească ecologică.
”Câți/care dintre voi ați accepta să vă trimiteți copilul în cadrul programului școala altfel, într-o gospodărie țărănească ecologică în activități de gospodărie/fermă pedagogică? S-ar putea întoarce acasă cu cunoștințe serioase despre hrana din farfuria lui din bucătărie, care v-ar putea uimi și zăpăci!”, a scris Fițiu.
Obiective pedagogice unui astfel de proiect ar fi sensibilizarea elevilor asupra importanței introducerii de hrană ecologică în cantinele și caterringul școlar și conștientizarea necesității unei acțiuni de comunicare în școală pe tematica educației alimentare a gustului cu scopul introducerii de hrană ecologică în cantinele și caterringul școlar.
Se dezvoltă abilități pentru elevi
De asemenea, un astfel de proiect ar duce la formarea de abilități socio culturale care să-i permită elevului să conștientizeze o problemă gravă de societatea precum obezitatea sau diabetul ca o consecință a unei alimentații nesănătoase dar și la formarea de abilități de organizare care să-i permită elevului și profesorului să construiască un plan de acțiune pentru organizarea de acțiuni de educație alimentară.
”Școala altfel” într-o gospodărie țărănească ecologică ar duce în opinia lui Avram Fițiu la organizarea unor ateliere practice, la alegere. Astfel, ar avea loc:
– Ateliere practice de storytelling in domeniul educației alimentare sănătoase;
– Ateliere practice de degustare produse locale, ecologice, tradiționale, montane;
– Ateliere practice de caracterizare a gustului din punct de vedere organoleptic;
– Ateliere practice de analiză/comunicare/interpretare (standuri cu ghivece aromatice pe holurile școlii) a mirosului și gustului de plante condimentare și aromatice în pauzele școlare;
– Ateliere practice de producție legume și plante aromatice/condimentare în sistem de agricultură verticală pe suporți verticali/sistemul de împrejmuire al școlii; pe acoperișul școlii;
– Ateliere practice de nutriție alimentară personalizată;
– Ateliere practice de trasabilitate de la furcă la furculiță și din gospodărie în farfurie;
Se introduce conceptul de Slow Food
– Ateliere practice de analiză calorică și nutrițională a unui meniu școlar;
– Ateliere practice de bucătărie cu materie primă locală;
– Ateliere practice de storytelling pe parcursul mesei în concept Slow Food;
– Ateliere practice de design cultural local al sălii de mese din școală;
– Ateliere practice de comunicare cu artizani locali în timpul mesei;
– Ateliere practice de design cultural local al mesei și farfuriei ecologice;
– Ateliere practice de organizare a unei filiere de aprovizionare a cantinei cu hrană ecologică locală, tradițională, montană, etică;
– Ateliere practice de socializare consumatori/țărani;
– Ateliere practice de formare administrație școală în domeniul achiziției publice de hrană ecologică locală, tradițională, montană, etică;
– Ateliere practice de analiză a categoriilor de tacâmuri și ambalaje biodegradabile ecologice;
– Ateliere practice de gestiune a risipei alimentare în cantină și școală;
– Ateliere practice de analiză a sezonalității hranei ecologice;
– Ateliere practice de geolocalizare tărani în sistem ecologic la nivel local;
– Ateliere practice de geocaching de țărani în sistem ecologic la nivel local;
– Ateliere practice de realizat o aplicație on line cu oferta locală de hrană și artizanat ecologic;
Ghiduri de alimentație ecologică
– Ateliere practice de realizare ghiduri pedagogice de alimentație ecologică pentru elevi de diferite vârste;
– Circuite pedagogice pe bicicletă : Din gospodărie în farfurie;
– Ateliere practice de analiză organoleptică a unei farfurii cu hrană ecologică;
– Ateliere practice de analiză tehnologică a unei farfurii cu hrană ecologică;
– Ateliere practice de analiză reziduală a unei farfurii cu hrană ecologică;
– Ateliere practice de analiză nutrițională a unei farfurii cu hrană ecologică;
– Ateliere practice de analiză vizuală a unei farfurii cu hrană ecologică;
– Ateliere practice de analiză etică a unei farfurii cu hrană ecologică;
– Ateliere practice de analiză a amprentei de carbon (fotoprint) a unei farfurii cu hrană ecologică;
– Ateliere practice de risipă într-o școală de hrană ecologică;
– Ateliere practice de analiză a profilului anatomic al consumatorilor de hrană ecologică;
– Ateliere practice de analiză a profilului psihologic și comportamental alimentar al consumatorilor de hrană ecologică;;
****
Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.