Ultima actualizare: 3.4.2024
Locale

Regele născut la Cluj. Monumentul lui Matia Corvin în machetă, marele premiu la Paris

Regele născut la Cluj. Monumentul lui Matia Corvin în machetă, marele premiu la Paris.

 

Din tată român, rege al Ungariei

Matia Corvin (23 februarie1443, Cluj, 6 aprilie1490, Viena), născut Matia de Hunedoara, cunoscut și ca Mateiaș, a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. A condus Regatul Ungariei între anii 1458-1490. Viitorul rege s-a născut la Cluj, ca al doilea fiu al lui Ioan de Hunedoara, în casa lui Jakab Méhffi, existentă încă în Cluj.

În imagine este macheta monumentului lui Matia Corvin din Cluj-Napoca, într-o ilustrată din 1907 (colecţia www.portalcj.ro)

 

Monumentul cu marele premiu la Paris

Ansamblul monumental Matia Corvin (regele Matia ecvestru și cei patru generali ai săi) a fost dezvelit în 1902, în Piața Mare a Clujului, actuala Piaţa Unirii. Macheta lucrării, opera artiștilor János Fadrusz și Lajos Pákey, a obținut în anul 1900 marele premiu al Expoziției Universale de la Paris.

Festivitățile de inaugurare a statuii au avut loc pe 12 octombrie 1902.

În 1919 au existat demersuri pentru înlăturarea sau mutarea monumentului, considerat element al naționalismului maghiar. Dar Nicolae Iorga a găsit soluția salvării lui, prin evidențierea originii române a regelui Matia pe o plăcuță trilingvă amplasată pe latura nordică a postamentului. În 1940, inscripția respectivă a fost îndepărtată. În 1992 primarul Gheorghe Funar a dispus amplasarea citatului din Nicolae Iorga pe soclul statuii, pe latura sudică, la fațadă. Cu ocazia restaurării monumentului în 2010 plăcuța cu citatul respectiv a fost mai întâi înlăturată complet, apoi așezată pe postament pe 23 mai2011.

Ansamblul monumental Matia Corvin a fost restaurat între anii 2010-2011, cu finanţarea ministerele culturii din România și Ungaria. Dezvelirea monumentului restaurat a avut loc pe 2 aprilie2011, în prezența premierului Emil Boc și ministrului Culturii Hunor Kelemen. Din partea guvernului ungar au fost prezenți Zsolt Semjén, Miklós Réthelyi și Géza Szőcs.

****

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Regele născut la Cluj. Monumentul lui Matia Corvin în machetă, marele premiu la Paris:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Shaormeriile Mama Manu, închise de OPC. Protecţia Consumatorilor Cluj dă lovitură după lovitură

Shaormeriile Mama Manu, închise de OPC. Protecţia Consumatorilor Cluj dă lovitură după lovitură Inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC)...

Închide