Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației și Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, organizează joi, 27 februarie 2019, în intervalul orar 9:00-16:00, cea de-a XVII-a ediție a Zilei Interacţiunii Om-Animal (ZIOA).
Evenimentul se va desfășura la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației (str. Sindicatelor 7, între orele 9-12:00), precum și la Muzeul Zoologic & Vivariul UBB (str. Clinicilor 5-7, între orele 12:00-16:00).
”ZIOA este un eveniment orientat spre comunitate al consorțiului UBB-USAMV CN (Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației și Facultatea de Medicină Veterinară) în domeniul interacțiunii om-animal (cercetare și educație), având ca scop promovarea cunoștintelor și atitudinilor optime față de animale (deținerea responsabilă a animalelor de companie, managementul riscului zoonotic, prevenția abandonului animalelor și dezvoltarea abilităților civice în relația cu oamenii și animalele)”, au anunțat reprezentanții UBB.
ZIOA se organizează anual în două ediții, prima ediție marcând începerea cursului de Psihologie Animală în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației (ediția de primăvară, de interior), iar a doua ediție se organizează în curtea USAMV CN în 1 iunie, marcând Ziua Internațională a Copiilor. ZIOA aduce împreună pe bază de voluntariat profesioniști și studenți din domeniile protecției animalelor și promovării interacțiunii responsabile om-animal (ex. agilitate, activități și terapie asistate de animale), atrăgând sute până la mii de participanți la fiecare ediție. Numărul de studenți voluntari care se implică în organizarea ZIOA variază între 50 și 150 pentru fiecare ediție.
Programul manifestărilor
Ediția ZIOA din februarie 2019 (ediția a 17-a) marchează, alături de alte evenimente, anul celebrării a 100 de ani de învățământ superior românesc la Cluj-Napoca, promovând valoarea educațională și orientarea spre comunitate ale Muzeului Zoologic și Vivariului UBB. Astfel, ZIOA 17 este organizată în premieră în două secțiuni:
(1) secțiunea de dimineață – prelegeri în domeniul psihologiei animale și cercetărilor din teren în medicină veterinară, urmată de (2) secțiunea de după-masă (orele 12:00-16:00) – activități educaționale de cunoaștere și promovare a interacțiunilor responsabile cu animalele și natura în spațiile Muzeului Zoologic și Vivariu (vizite ghidate în muzeu, ateliere de cunoaștere, atelier de inelare păsări), standuri informaționale ale ONG-urilor care promovează interacțiunea optimă om-animal și om-natură, precum și o serie de asociații studențești, târgușoare de casă cu mărțisoare, interacțiune cu pisica Tomi și prietenii săi, interacțiune cu câini-ghid.
Între orele 12:30-14:00 vor avea loc activități asistate de câini de terapie (jocuri, agilitate) în curtea din fața clădirii Muzeului de Zoologie.
Intrarea este liberă.
***
Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.