Ultima actualizare: 8.2.2024
Locale

Cercetători din Timișoara au realizat un dispozitiv de sterilizare a aerului expirat de pacienții cu coronavirus

Cercetători din Timișoara au realizat un dispozitiv de sterilizare a aerului expirat de pacienții cu coronavirus. Colectivele de cercetare din cadrul Universității Politehnica Timișoara au realizat, în premieră cel puțin națională, prototipul unui dispozitiv de sterilizare a aerului expirat de pacienți, cu care ar putea fi dotate secțiile de terapie intensivă, și care ar fi deosebit de util în special acum, în lupta cu coronavirusul SARS-CoV-2, dar nu numai.

Funcționarea dispozitivului se bazează pe reducerea încărcăturii microbiologice prin expunerea la radiații ultraviolete de tip UVC a aerului expirat de pacienții aflați în stare critică, infectați cu SARS-CoV-2, care sunt intubați și ventilați mecanic. Dispozitivul este conectat la portul de exhaustare al ventilatorului care actualmente comunică liber cu atmosfera.

Dispozitivul de sterilizare a aerului expirat de pacienți, realizat de colectivele departamentelor CAICON (Chimie Aplicată și Ingineria Compușilor Organici și Naturali) și MEO (Măsurări și Electronică Optică) din cadrul Universității Politehnica Timișoara, cu sprijinul unui grup de voluntari care doresc să colaboreze în sensul îmbunătățirii produsului, a fost apreciat de medicii anesteziști ca fiind extrem de util.

Prototipul este în faza de testare în laborator, pe un ventilator de terapie intensivă, rezultatele preliminarii fiind promițătoare. Institutul Oncogen va asigura infrastructura necesară testării din punct de vedere microbiologic a dispozitivului. După încheierea testelor, Universitatea Politehnica Timișoara intenționează patentarea dispozitivului.

Cercetători din Timișoara au realizat un dispozitiv de sterilizare a aerului expirat de pacienții cu coronavirus

***

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Clujul are în spitale încă 14 persoane infectate cu Coronavirus față de ziua de ieri
Record trist! România a trecut de 7000 și Clujul de 200 de cazuri de coronavirus

Record trist! România a trecut de 7000 și Clujul de 200 de cazuri de coronavirus. Până astăzi, 15 aprilie, pe...

Închide