Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

Romii din Cluj au sărbătorit Ziua Internațională a Romilor. Cer autorităților să îi ajute în pandemia coronavirus

Romii din Cluj au sărbătorit azi, 8 aprilie, Ziua Internațională a Romilor și, în contextual social actual, au facut un apel catre presedintele Romaniei Klaus Iohannis, Ludovic Orban, prim ministru al Guvernul Romaniei,  institutiilor publice judetene si locale sa acorde o atentie deosebita comunitatilor de romi compacte, in privinta acordarii sprijinului necesar acestora pentru a face fata tuturor  problemelor  provocate de pandemia COVID19.

”Aceasta pandemie nu are etnie si nu a fost introdusa in tara de personae de etnie roma, si institutiile abilitate trebuie sa acorde sprijin etnicilor romi fara discriminare. Mentionam ca, datorita specificitatilor comunitatilor de romi (asezare geografica, lipsa de utilitati si a masurilor de protectie impotriva virusului Covid-19), acestea sunt cele mai expuse infectarii si propagarii sociale”, a declarant Dragoș Roșianu, președintele Tineretului din Partida Romilor Pro Europa Cluj.

De când se sărbătorește Ziua Romilor?

Ziua internatională a romilor a fost proclamată în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaționale a Romilor, desfășurat în anul 1990, la Varșovia.

În anul 1971, a avut loc, lângă Londra, prima reuniune la nivel internațional a reprezentanților etniei rome, ocazie cu care a fost acreditat oficial termenul ”romi”. Atunci, au participat 23 de reprezentanți din statele Cehoslovacia, Finlanda, Norvegia, Franța, Marea Britanie, Germania, Ungaria, Irlanda, Spania și Iugoslavia, dar și observatori din Belgia, Canada, India și Statele Unite.

”Au fost adoptate, ca simboluri internaționale, drapelul și imnul ”Djelem, Djelem” (”Mergeam, mergeam”), compus de muzicianul Jarko Jovanovic. Drapelul este format din două culori, jumătatea de jos fiind verde, ca simbol al câmpurilor înverzite, iar cea de sus fiind albastră, simbolizând cerul senin. La mijlocul steagului, este înfățișată o roată de culoare roșie, care simbolizează nomadismul, spiritul călător al etniei”, au arătat romii.

În 2006, la initiativa domnului deputat  Nicolae Paun, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 66/2006  pentru consacrarea zilei de 8 aprilie ca “Sărbatoarea etniei romilor din România”.

***

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Primăria Cluj-Napoca anunță programul de spălat cu detergent. Vezi ce străzi și trotuare intră

Primăria Cluj-Napoca anunță care este programul de spălat la furtun cu apă și detergent, carosabil și trotuare, pe sectorul firmei...

Închide