Ultima actualizare: 8.2.2024
Locale

Soarta epidemiei de coronavirus. Epidemiologul clujean Molnar Geza spune ce şi cum

Soarta epidemiei de coronavirus. Epidemiologul clujean Molnar Geza spune ce şi cum.

Epidemiologul clujean Molnar Geza apreciază că epidemia de coronavirus este pe cale de disparţie în România. Cam la fel cum se va întâmpla şi la nivel mondial cu pandemia. Dar vor mai exista numeroase cazuri, poate chiar timp de ani de zile, dar nu cu salturi abrupte. Următorul val în România ar urma să înceapă către sfârşitul acestei toamne.

Nu o să mai crească numărul cazurilor

„Nu cred că o să mai crească numărul cazurilor. Este în perioada de scădere a morbidităţii şi a ratei de transmisibilitate. Toată lumea a confirmat că rata de transmisibilitate a coborât sub 1. Este 0,9 până la 1,1, depinde de teritoriu. Epidemia e pe cale de disparţie. Dar nu dispare procesul infecţios. Pot să apară în continuare cazuri, dar trendul de scădere a morbidităţii este neântrerut şi se continuă mai departe, chiar cu acest episod de 3 zile”, spune Molnar Geza.

El crede însă că vor mai fi câteva episoade, vârfuri, dar nu se vor înregistra mai multe cazuri ca până acum.

„Cu toate probabilităţile, în sezonul epidemic de viroze respiratorii, din noiembrie, decembrie, o să avem şi cu infecţii cu coronavirus. Dar nu vor fi mai multe de câte am avut până acum. Nu va fi mai grav sau vreun val epidemic mai abrupt decât a fost”, mai spune epidemiologul clujean Molnar Geza.

Un val va reveni prin noiembrie

“Nu cred că o să crească. Nicidecum, nu există! Nu revine valul doi, nu revine etc. Ci este în perioada de scădere a morbidităţii şi a rateide transmisibilitate. Epidemia, da, e pe cale de dispariţie. Epidemie însemnând pe tot teritoriul naţional, cu cazuri multe şi cu ascensiune. Dar nu e pe cale de dispariţie procesul infecţios. Adică, infecţiile pot să apară în continuare, dar trendul de scădere a morbidităţii este neîntrerupt şi continuă mai departe, chiar cu episodul de trei zile de la sfârşitul săptămânii.

La nivel mondial, în ţările Americii Latine, de la Mexic în jos, e creştere şi creştere mare. În Federaţia Rusă, în India, în ţările caucaziene e creştere marcantă. Nu e sigur că nu se reîntoarce puţin şi în Australia şi Oceania. Deci, momentan, există pandemie, pentru că există cazuri şi în Europa, şi în Asia, Americi. Cu toate probabilităţile, în sezonul epdemic de viroze respiratorii, de gripă, deci din noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, o să avem de-a face şi cu infecţii cu coronavirus. Acum avem o oarecare experienţă cu această problemă, dar vaccin în mod sigur nu vom avea, după părerea mea.

Dar, în schimb, la reîntoarcere şi la transformarea ei în sezonieră e mai blândă, deşi poate să să realizeze cumuluri de cazuri într-un teritoriu sau altul. Vom rămâne cu coronavirusul probabil ani de zile, dar va deveni episodic, sezonier. Va reveni undeva prin decembrie-ianuarie, după ce îşi va face rondul în emisefera sudică. Deci, nu va fi o situaţie mai gravă sau un val epidemic mai abrupt decât cum a fost”, mai spune Molnar Geza.

***

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook

Soarta epidemiei de coronavirus. Epidemiologul clujean Molnar Geza spune ce şi cum:

vezi şi:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Peste 100 de persoane au fost verificate de poliție la Gherla. S-a lăsat cu amenzi

La data de 16 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei 7 Poliţie Rurală Gherla au acţionat preventiv în comuna Bonţida...

Închide