Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

Despre Aloe vera și întrebuințările ei

În unele regiuni cu climă subtropicală, mai blândă şi umedă, specii ale genului Aloe se cultivă şi în câmp. În regiunile cu climă temperată se cultivă în ghivece, în grădini botanice (sere) şi în locuinţe, atât ca plante ornamentale, cât şi pentru medicina tradiţională.

Aloe vera se poate folosi însă cu încredere pentru hidratarea pielii și protecția acesteia față de radiațiile ultraviolete și gamma, ca anti inflamator, laxativ, antiseptic, antiviral, pentru tratarea diabetului de tip II, prevenirea cancerului și întărirea sistemului imunitar. Gelul sau sucul din plantă se obține prin spargere, tăiere abrazivă sau prin presarea frunzei pentru a produce sucul.

Extractele de aloe vera se regăsesc într-o mulțime de produse cosmetice: creme, geluri, șampoane, balsamuri, loțiuni sau săpunuri. Acest fapt se datorează efectelor lor antiseptice, antiinflamatoare și antibacteriene. Ele hidratează pielea și buzele și contribuie la tratarea acneei, dermatitei seboreice sau mătreții.

De asemenea, dacă este folosit în șampoane sau balsamuri pentru păr, extractul de aloe vera previne căderea părului. În cazul persoanelor cu părul gras, îndepărtează sebumul în exces, iar în cazul celor cu părul uscat, hidratează și repară firele de păr.

Aloe vera este un ingredient foarte apreciat în special în cremele pentru piele și mai ales în cele pentru ten, poate fi considerat un „scut” important împotriva arsurilor cauzate de expunerea excesivă la soare.

Ca material de înmulţire se folosesc lăstarii tineri care se dezvoltă din mugurii de la baza tulpinii. Separarea lăstarilor de planta matură se face în perioada iulie-octombrie, apoi aceştia se cultivă în ghivece cu perlit aflate în sere (camere încălzite). În circa două luni, aceşti lăstari îşi formează rădăcini şi se transplantează în ghivece mai mari cu turbă sau pământ cu flori. Atenţie – udarea lăstarilor înrădăcinaţi se face cam de două ori pe săptămână!

Articolul a fost redactat de către prof.dr. Vârban Dan Ioan și dr. ing. Ghețe Alex, de la Disciplina Fitotehnie din cadrul Facultății de Agricultură, USAMV Cluj-Napoca. Plantele de aloe vera sunt crescute în serele proprii ale USAMV Cluj-Napoca, iar periodic le oferă și spre vânzare, la Magazinul Gourmeticus Shop, de pe Calea Mănăștur nr 7.

USAMV Cluj-Napoca derulează în această perioadă și Admiterea 2020, atât online, cât și în campus, pentru toate cele cinci Facultăți. Admiterea on-line este continuă, în perioada 7 iulie-1octombrie 2020. Admiterea în campus se face între 7-31 iulie, respectiv 1 septembrie–1 octombrie, de luni până vineri, în intervalul (08.00-16.00). Toate detaliile se găsesc la www.admitere.usamvcluj.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
FOTO. Percheziţii la Cluj. Mascaţii au ridicat bani, droguri şi arme

Percheziţii la Cluj. Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj împreună cu...

Închide