Ultima actualizare: 3.5.2022
Locale

Se cere prefectului să anuleze construcțiile de lângă Hoia Baciu

Activistul de mediu, Adrian Dohotaru a cerut astăzi prefectului Clujului anularea autorizației de construcție pentru blocurile de la marginea pădurii Hoia Baciu și al drumului care ar străbate pădurea.

,,Am depus o sesizare oficială prin care cer prefectului să suspende autorizația de construire emisă în ultimele zile de mandat ale fostului primar Șulea pentru investitorul imobiliar Vasile Salanță.
Drumul prin pădure e gândit ca să servească drept drum de șantier și ulterior pentru traficul auto generat de acest ansamblu imobiliar cu 700 de locuințe, pentru blocuri de 10 niveluri. Drumul de șantier se bate cap în cap cu planurile Consiliului Județean de a extinde parcul etnografic cu alei pietonale, unde acum ar trece mașini de mare tonaj, dacă se realizează ansamblul imobiliar.
Un alt ansamblu de 800 de locuințe, lipit de dezvoltarea imobiliară a lui Vasile Salanță, a fost deja suspendat de instanță, pe motiv că a expirat PUZ-ul pe baza căruia s-a dat autorizația de construire. Amintesc că pe câteva hectare bune s-au ras mii de copaci și vegetație, care deși lipite de pădure, se aflau în afara fondului forestier. Am intervenit și atunci, dar miza acum e pe blocarea unui proiect imobiliar haotic, care pune o presiune mult mai mare pe pădure decât tăierile ilegale și legale.
Dacă inițial șeful Ocolului Silvic, Adrian Apostoaie, fost și poate actual partener de afaceri al lui Vasile Salanță, a spus că drumul e în regulă pentru Ziar de Cluj, acum recunoaște, după scandalul public, că e ilegal.
Instituția prefectului are prerogativele legale să ceară Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) să controleze autorizația de construire și certificatul de urbanism care s-au emis pe baza acelor PUZ ieșite din vigoare odată cu vechiul PUG. Apoi să atace autorizația de construire în contencios administrativ.
Amintesc că atenția asupra acestui ansamblu imobiliar deasupra Donath Park, în buza pădurii, ne-a fost atrasă de drumul ilegal de șantier realizat zilele trecute prin pădure și care a revoltat clujenii, mulți dintre ei semnatari ai unei petiții mai vechi: https://campaniamea.declic.ro/…/opriti-taierile-abuzive…
Pe final, lăsați-mă să vorbesc din inimă: pe când eram băiet, păduri cutreieram. Eu n-am avut bunici la țară, aici am copilărit, în Hoia la alergare, în livada Palacsoy, în Făget și parcurile Clujului. Vă rog, nu distrugeți pădurea, nu sacrificați un bun comun, al clujenilor, pentru profit!
Astfel de abuzuri au loc pentru că autoritățile se bazează că nu reacționăm, că nu ne activăm civic. Acționează! Arată-le că îți pasă de pădurea, care a rămas un plămân verde nu doar pentru oraș, ci și pentru zona metropolitană! Spune-le să facă un pact să n-o afecteze cu dezvoltare imobiliară haotică! Spune-le să respecte legea”, a scris activistul Adrian Dohotaru pe facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Incendiu la un transformator electric de la Spitalul Municipal Dej.

Incendiu în curtea spitalului Dej la un transformator electric. Pompierii au intervenit în jurul 8 reușind să stingă flăcările cu...

Închide