Ultima actualizare: 8.2.2024
Locale

EXCLUSIV. Tânăr cu sindromul Down agresat într-un troleibuz din Cluj

Un caz inimaginabil a avut loc ieri 14 mai pe una dintre liniile de troleibuz din Cluj-Napoca. O persoană cu sindromul Down care nu a agresat fizic sau verbal pe nimeni a fost certat de șofer care a vrut să îl dea jos cu forța.

Potrivit cititorului nostru PortalCJ, tânărul pur și simplu s-a așezat pe un scaun și a vrut să schimbe câteva vorbe cu o doamnă, însă aceasta l-a ignorat din motive necunoscute. În acel moment, șoferul de troleibuz s-a ridicat la băiatul și a început să îl certe și să îl agreseze fizic.

Doamna A. R. a sărit în ajutorul tânărului cu sindromul Down explicând șoferului de troleibuz faptul că o persoană cu o astfel de boală poate înțelege cu frumosul ce i se spune. Potrivit doamnei, șoferul nu s-a calmat, ba chiar din contră, a început să o certe și pe dânsa.

A fost depusă o plângere la CTP, se vor lua oare măsuri?

,,Astăzi, 14 Mai 2021, ora 15:45, am călătorit cu linia 25, spre Mănăștur. În zona Moților un tânăr cu sindrom Down (l-am recunoscut de la emisiunea lui Mircea Radu despre tinerii cu aceasta deficienta unde a dat dovada de mult bun simt și multa inteligenta, în plus este un tânăr foarte liniștit) a abordat verbal o doamna în vârstă, nefiind însă agresiv în limbaj sau comportament. Doamna l-a ignorat, iar el s-a așezat pe scaunul din spatele ei, a ascultat puțina muzica la căști și a început apoi îi spună iar doamnei din când în când unele lucruri, din nou, nefiind agresiv”, a scris cititorul nostru într-o plângere adresată către CTP.

Tânărul a fost certat de către șofer și bruscat, doamna A.R. a intervenit explicându-i frumos faptul că persoanele cu astfel de probleme au nevoie de multă grijă

,,Domnul șofer a început urle la el, iar apoi a oprit troleibuzul și l-a bruscat (tras de umăr violent) vrând îl dea jos. În momentul acela eu am intervenit, spunându-i îl lase în pace pe tânăr, deoarece are sindrom Down și poate înțelege frumos ce i se spune fără se recurgă la violență. Domnul șofer a început urle la mine, cum acest tânăr face la fel în fiecare zi: eu i-am explicat tinerii cu Sindrom Down trebuie înțeleși și protejați deoarece nu reprezintă un pericol, nu trebuie bruscați, iar ei pot înțelege ce le spunem, dacă o facem civilizat. Cu o atitudine ofensivă, fără înțeleagă nu este normal felul în care se comportă, domnul a continuat țipe la mine vrute și nevrute, la un moment dat exprimându-se așa: ‘domnișoară, daca vrei vezi ce înseamnă urlat, îți arăt eu ce înseamnă‘. I-am spus îi voi face reclamație. Apoi și-a sunat superiorul (încercând se justifice în vreun fel sau altul). Consider trăim într-un oraș și într-o perioada a istoriei în care putem înțelege aceasta deficienta a oamenilor trebuie integrată în societate, nu izolata, oamenii aceștia pot trăi printre noi fără fie bruscați, izgoniți. Putem le transmitem pașnic nu dorim comunicăm cu ei, sau pur și simplu ne mutăm pe alt loc în troleibuz. Comportamentul domnului șofer l- fi înțeles dacă tânărul ar fi fost agresiv verbal sau fizic, dar în acest context, îmi este sincer rușine de faptul nu avem încă mentalitatea de a înțelege astfel de oameni. dori depun aceasta plângere și mi dori de asemenea șoferii CTP aibă un comportament adecvat față de toți pasagerii dumneavoastră, înțelegând și acești cetățeni trebuie trăiască printre noi”, a reclamat doamna A. R. la CTP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
DOCUMENT. Guvernul a adoptat măsurile: Fără mască în spații publice și fără restricții de noapte

Guvernul a adoptat hotărârea care prevede relaxarea măsurilor începând de sâmbătă. Se elimină obligativitatea măştii în spaţii deschise şi se renunţă la restricţiile...

Închide