Ultima actualizare: 3.4.2024
Internationale

Parlamentul European a adoptat ,,pașaportul Covid”, când îl vom folosi?

Parlamentul European, a aprobat în cursul zilei de miercuri certificatul digiatl al UE privind Covid-19. Acest pașaport va ajuta persoanele vaccinate anti-Covid să circule mai cu ușurință în interiorul Uniunii Europene, potrivit Digi24. Certificatul se va putea folosi începând cu 1 iulie 2021 pe o perioadă de 12 luni. Potrivit reprezentanților legislativului european, deținerea acestui certificat nu va fi singura metodă prin care populația va putea circula liberă.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, certificatul va fi emis gratuit de autorităţile naţionale şi va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie şi va include şi un cod QR. Documentul va dovedi că deţinătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obţinut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. În practică, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor şi capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană.

Acord ca țările UE să nu poată impune restricţii de călătorie suplimentare celor care au certificat

În cadrul negocierilor dintre instituţii, eurodeputaţii au obţinut un acord pentru ca ţările Uniunii Europene să nu poată impune restricţii de călătorie suplimentare posesorilor de certificate, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, “cu excepţia cazului în care [ele] sunt necesare şi proporţionale pentru protecţia sănătăţii publice”. Va trebui să se ţină seama de dovezi ştiinţifice, inclusiv de datele epidemiologice publicate de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Măsurile trebuie notificate celorlalte state membre şi Comisiei Europene cu 48 de ore înainte, dacă este posibil. Publicul trebuie să fie informat cu 24 de ore înainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Internationale
VIDEO. Româncă găsită moartă într-o baltă de sânge în Italia.

Tânără de 32 de ani, din Galați, a fost găsită duminică, 18 aprilie, decedată într-un apartament din Aosta, nordul Italiei....

Închide