Ultima actualizare: 22.5.2024
Locale

Se modifică valabilitatea certificatului verde începând de astăzi

Noi norme pentru certificatul digital al UE privind Covid, intră în vigoare din data de astăzi, 1 februarie. Comisia Europeană a adoptat pe 21 decembrie ca certificatul verde european să aibă o perioadă de valabilitate de maxim nouă luni dacă persoana nu are doza de rapel.

Astfel, statele membre vor trebui să se conformeze cu aceste reguli pentru a permite călătoriile fără restricții în cadrul UE. Perioada de valabilitate se calculează de la ultima doză de vaccin. Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat, azi, 31 ianuarie, că acest lucru urmează să fie reglementat și în România, conform Digi24.

După ședința de Guvern, Raed Arafat a afirmat faptul că de mâine celor cu a doua doză de vaccin făcută de nouă sau mai multe luni, nu li se mai recunoaște certificatul verde doar dacă fac cea de-a treia doză și că acest lucru urmează să fie reglementat de curând și în Româina.

„La noi încă este certificatul pe două doze, dar urmează să fie reglementat și acest aspect, să intre în concordanță cu regulile europene. Mâine intră persoana respectivă (cu prima schemă de vaccinare – n.red.), dar în curând normal trebuie să ne aliniem și regulilor europene. La un moment dat, cei care au peste 9 luni de la a doua doză și n-au făcut a treia doză vor trebui să aibă test”, a declarat Raed Arafat.

Până la o nouă reglementare legislativă, deocamdată, certificatul digital este valabil în România şi pentru cei care au depăşit 9 luni de la a doua doză de vaccin anti-COVID, iar acest document poate fi folosit în continuare pentru intrarea în magazine, restaurante sau teatre, a mai spus Arafat, conform Digi24.

“Certificatul digital în România va trebui să fie adaptat regulilor UE printr-un act normativ, lucru care urmează să se facă. În momentul în care se face se va aplica regula europeană generală, care este două doze, 9 luni de la ultima doză, sau dacă au trecut 9 luni va trebui să fie făcută a treia doză”, a mărturisit Raed Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
FOTO. Accident feroviar mortal în municipiul Cluj-Napoca

Un accident feroviar a avut loc în această seară în jurul orei 23:20 în municipiul Cluj-Napoca, în apropierea companiei Arabesque...

Închide