Ultima actualizare: 26.2.2023
Sănătate

Vom putea participa la festivaluri dacă suntem vaccinați cu AstaZeneca?

Cunoscutul cântăreț american Bruce Springsteen a susținut un concert în New York la care fanii săi vaccinați un AstraZeneca nu au putut participa, acum românii se întreb dacă aceeași poveste se va repeta și la festivalurile precum UNTOLD sau Electric Castle.  Specialistul Alexandru Rafila lămurește situația.


Vaccinul Astra-Zeneca nu este încă aprobat pe piața din SUA. Însă România este aprobat acest tip de vaccin anti-Covid

 

”Românii care şi-au pus deja în agendă participarea la festivaluri precum Untold sau Electric Castle pot sta liniştiţi. La noi nu se va întâmpla chestiunea asta!”, a declarat, pentru impact.ro, Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

 

El susține că tot acest scandal s-a născut şi din cauza unor interese economice, nu doar medicale: ”Vaccinul AstraZeneca nu este încă aprobat pe piaţa americană. Johnson & Johnson, care e o variantă foarte apropiată, da, este aprobat, pe când AstraZeneca, nu este. Şi de aici această decizie de a nu le permite oamenilor imunizaţi cu acest tip de vaccin accesul la diverse evenimente publice. Sunt în joc şi motive care nu sunt neapărat legate de cele ale protecţiei sanitare. Americanii pur şi simplu preferă să-şi favorizeze tipurile de vaccin create la ei, Moderna şi  Johnson & Johnson, la care se adaugă Pfizer”, a explicat doctorul Alexandru Rafila.

El mai spune că nu poate exista corespondent pe piaţa românească din simplul motiv că vaccinul AstraZeneca a fost aprobat pentru utilizare de Agenţia Europeană a Medicamentului:

”La noi lucrurile sunt clare din această perspectivă, AstraZeneca făcând parte din seria celor patru vaccinuri deja acceptate şi utilizate de ceva vreme pentru imunizarea oamenilor!”, mai spune Alexandru Rafila.

Rafila: ”Nu cred că această campanie pe tema vaccinării e una de succes”

Medicul Alexandru Rafila a declarat despre campania de vaccinare anti-Covid faptul că este de departe de a se încheia, multe dintre obiecte nu au fost încă atinse.

”Nu cred că această campanie pe tema vaccinării e una de succes. Aş putea spune chiar contrariul. Mai e foarte mult de muncă şi mă tem ca perioada noastră de relaxare în faţa pandemiei ar putea fi mult scurtată dacă nu ne vom lua măsurile de siguranţă necesare. Pot spune că organizarea campaniei de vaccinare, cea reprezentată de colonelul Vasile Gheorghiţă, reprezintă un punct forte. Dar nu şi campania media în favoarea vaccinării. Mă tem că o serie dintre ţinte, dacă s-a dorit aşa ceva, nu au fost atinse sau foarte slab atinse”, a mai comentat Alexandru Rafila.

El a făcut şi precizarea că, în stabilirea detaliilor campaniei media, autorităţile nu s-au consultat şi cu personalul medical: ”Pe mine personal nu m-a întrebat nimeni, nimic. Şi nici nu am informaţii să se fi întâmplat asta. Ăsta nu e un reproş, e o constatare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Sănătate
Coronavirus județul Cluj: 4 cazuri în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Cluj, au fost depistați pozitiv cu Covid-19 doar 4 persoane, transmite Instituția...

Închide