Ultima actualizare: 8.2.2024
Locale

Dumitru Fărcaș va avea o statuie în Cluj-Napoca, ridicată din bugetul local

În memoria marelui taragotist, Dumitru Fărcaș, în municipiul Cluj-Napoca va fi ridicată o statuie. Statuia va fi finanțată din bugetul local.

Demersul vine la propunerea Fundației Culturale „Carpatica” și a Fundației „Dorel Vișan”, care recomandă ca loc de amplasare a bustului în latura sudică a Casei de Cultură a Studenților. Primăria va aloca suma de 12.000 lei pentru proiectul tehnic și studiul de fezabilitate.

Dumitru Fărcaș s-a stins din viață în 2018, într-un spital din Cluj-Napoca, în urma unui infarct. Marele taragotist avea 80 de ani și a fost înmormântat cu onoruri militate în grădina casei părintești, în comuna din județul Maramureș Groși.

„Alături de Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaș reprezintă punctul cel mai de sus al artei interpretative instrumentale folclorice. Mitu a boierit cu harul lui Doina și hora transilvană. E unic în măiestria cu care îmblânzește instrumentul pe care i l-au menit la naștere ursitoarele. Când zicea el din taragot, Dumnezeu se pleca să asculte ruga de dor, de jale sau de bucurie a românității, care urca spre cer!

A slujit cu cinste și glorie țara, valorile ei, s-a dăruit Clujului în care a locuit, Casei de Cultură a Studenților, pe care a păstorit-o, în care a îndrumat artistic cu brio generații întregi de studenți. E vremea ca cetatea să-i cinstească memoria”, spune cunoscutul scriitor clujean Horia Bădescu, potrivit ziaruluifaclia.ro

 

SURSĂ: ziaruluifaclia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
FOTO. Accident rutier între două camioane în lângă Dej

Două autospeciale și două echipaje SMURD din Detașamentul de Pompieri Dej și din Garda nr. 2 de intervenție Beclean (Bistrița...

Închide