Ultima actualizare: 8.2.2024
Locale

O parte din Muzeul de Artă Cluj va fi retrocedat urmașilor

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe a anunțat faptul că o parte din clădirea în care funcționează Muzeul de Artă Cluj va fi retrocedată moștenitorilor foștilor proprietari, potrivit Actual de Cluj.

Potrivit sursei citate mai sus, foștii proprietari au refuzat în anul 2019 despăgubire financiară din partea Consiliului Județean Cluj. Astfel, o parte din Palatul Banffy va fi restituit urmașilor foștilor proprietari Paraschivei Roșca (decedată), soția lui Nicolae Roşca, un negustor din Săliște, Sibiu, care se împrietenise cu Dionisie Bánffy, fiul lui Albert Bánffy și care împreună cu acesta, au pus bazele unui cinematograf, în incinta Palatului, ulterior demolat. Potrivit sentinței definitive, ei nu au voie să schimbe destinația imobilului timp de 10 ani.

„Imobilul care face obiectul prezentei hotărâri este înscris în Cartea funciară nr. 290025 Cluj-Napoca, având număr cadastral 290025 – C1, situat în municipiul Cluj-Napoca, Piața Unirii nr. 30, județul Cluj, aflat în domeniul public al Județului Cluj.Prin notificarea înregistrată sub nr.1665/4.04.2001, petitionara Rosca Paraschiva, în prezent decedată, a solicitat, in termenul prevazut de 22 alin. (1) din Legea nr. 10/2001 republicata, masuri reparatorii pentru imobilul situat în Cluj-Napoca, Piața Libertății, nr. 30, imobil în care, actualmente, funcționează Muzeul de Artă. Prin Dispoziția nr. 554/12.11.2008 emisă de Președintele Consiliului Județean Cluj s-a propus acordarea de despăgubiri petiționarei Roșca Paraschiva, apreciindu-se că imobilul notificat nu poate fi restituit în natură, iar dosarul aferent acestei dispoziții a fost înaintat Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților. Prin procesul-verbal nr. 11114/16.04.2009 dosarul anterior menționat a fost returnat unității deținătoare cu indicația aplicării dispozițiilor art. 16 din Legea nr. 10/2001 coroborate cu dispozițiile art. 19 din Normele metodologice de aplicare unitară a Legii nr. 10/2001. Prin Dispozitia nr. 511 din 13 octombrie 2016 emisă de Președintele Consiliului Județean Cluj, cu modificările și completările ulterioare, s-a dispus restituirea parțială în natură a imobilului notificat, cu obligația păstrării afectațiunii actuale a imobilului pentru o perioadă de 10 ani, astfel:

– cota de 3/4 parte din încăperile  situate la parterul imobilului

– cota de 2/3 parte din fostul apartament nr. 1, în prezent demolat parțial

– cota de 3/4 parte încăperile  situate la etajul imobilului

– cota de  2380/3287 parte din teren”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre privind împărțirea Muzeul de Artă Cluj în apartamente, în cartea funciară.

Întreaga poveste AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Meteorologii au emis din nou Cod galben de viscol în județul Cluj

Meteorologii au emis o avertizare de Cod galben de viscol valabilă în mai multe județe din România printre care și...

Închide