Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, astăzi, prelungirea stării de urgenţă, cu încă 30 de zile. Şeful statului a spus că pericolul nu a trecut.
Iată declarația președintelui:
„Am emis astăzi deretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgență pentru a putea fi luate cele mai eficiente măsuri de combatere a răspândirii. Nu eistă semne certe ale unei încetinidii a pandemiei la nivel global. Numărul persoanelor infectate crește zilnic într-un ritm alert. Ne luptăm cu o epidemie extrem de greu de controlat chiar și în contextul adoptării unor măsuri speciale
Fără aceste măsuri de izolare ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat de sistemul nostru de sănătate. Este tocmai scenariul negru pe care ne-am propus să îl evităm. Acșiunea fermă și timpurie salvează vieți.
Pericoul nu a trecut. Iar o relaxare a restricțiilor cum văd că cer cu inconștiență unii politicieni ar duce la o creștere a cazurilor și la o presiune uriașă pe sistemul santiar.
Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital. Stați acasă pentru a ne recupera viața cât mai repede.
Altfel ar însemna că toate eforturile ar fi fost în van. Nu putem permite niciun pas înapoi în contextul în care avem de aface cu o răspândire intracomunitare.
Se impune prelungirea stării de urgență ceea ce înseamnă menținerea măsurilor deja adoptate dar și noi reglementări.
Pe această perioadă sunt necesare prevederi care să asigure funcționarea administrației publice, serviciilor esențiale pentru populație, stat.
În mod evident școlile rămân închise și se suspendă toate activitățile. Se organizează activități didactice online. Am hotărât că guvernul va lua toate măsurile astfel încât să fie asigurată securitatea alimentară.
Pe durata stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente, la alimente sau servicii de utilitate publică.
Am adăugat în decret o mențiune specială pentru situația în care se va constat o scădere a prețurilor la energie pe piețele regionale. Guvernul va lua măsurile necesare astfel încât scăderile să se reflecte în prețul plătit de consumator.
Pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu să se poată lua măsuri care merg până la demitere în serviciile de sănătate publică dar și alte autorități publice.
Decretul menționează și posibilitatea ca managementul unităților sanitare publice civile să poată fi asigurat de MApN.
În această perioadă critică termenele de preaviz în cazul demisiei din unitățile sanitare și în instituțiile MApN se suspendă pe întreaga durată a stării de urgență.
Este interzisă suspendarea activității centrelor pentru persoane vârstnice precum și pentru alte categorii vulnerabile.
Furnizorii de servicii electornice au obligația de a evita psoibilele situații de întrerupere.