Ultima actualizare: azi, 10:08
Locale

EXCLUSIV. “Bomba chimică” care a omorât trei persoane poate fi cumpărată de pe internet

“Bomba chimică” care i-a omorât pe timişoreni poate fi cumpărată de pe internet. Fosfura de aluminiu, substanţa vinovată de moartea celor trei timişoreni şi spitalizarea câtorva zeci în urma unei dezinsecţii, deşi este foarte periculoasă şi are un regim special poate fi cumpărată de pe internet, aşa cum au aflat reporterii www.portalcj.ro.
Un specialist în substanţe toxice a declarat pentru www.portalcj.ro că fosfura de aluminiu este “Bomba chimică”.

“Bomba chimică” – ar trebui să fie vândută doar firmelor autorizate

“În mod normal, fosfura de aluminiu o cumpără doar firmele autorizate în gr 1 şi 2 de toxicitate, dar cine are un pic capul pe umeri n-o foloseşte. Şi eu o evit, cam toată lumea. Fosfura de zinc, fosfura de aluminiu sunt nişte substanţe foarte periculoase. În perioada comunistă erau folosite la scară largă, atunci era mai uşor să treci sub tăcere accidentele ca acestea. Mureau mulţi câini, era folosit pentru că moartea survine fulgerător. Era folosit în special în livezi, câmpuri agricole, erau animale sălbatice, o mulţime de vulpi moarte. Dar nu e pentru spaţii de locuit pentru populaţie, fiindcă e o bombă chimică”, a declarat, pentru www.portalcj.ro, specialistul în substanţe toxice, care a dorit să-şi păstreze anonimatul..

Aceste substanţe omoară pe loc

“La animale, moartea survine fulgerător, intră în convulsii, pe blochează căile respiratorii, le paralizează sistemul nervos, produce infarct. În mod normal, nu se vând prin farmacii, ci prin depozite, iar distribuitorii trebuie să aibă o evidenţă. Sunt otrăvuri şi sunt verificate în mod normal de către o secţie a poliţiei, care îi cheamă o data pe an. Sunt foarte indignat de ceea ce s-a întâmplat la Timişoara, că oameni care nu se pricep lucrează cu ele, dar eu ştiu cât rău pot să facă şi cât sunt de periculoase. Uşurinţa cu care se vând este înspăimântătoare. Aceste substanţe omoară pe loc. Nu-s ca antibioticele, care pot să omoare în timp, să cauzeze malformaţii, cancere, mai ales în perioada de creştere”, a mai spus specialistul.

“Bomba chimică” – poate fi cumpărată de oricine de pe unele site-uri

Reporterii www.portalcj.ro au descoperit, aşa cum puteţi să vedeţi în fotografiile ataşate, mai multe firme de la care poţi să cumperi fosfura de aluminiu direct de pe internet, fără niciun fel de document.
Asemenea substanţe foarte toxice, care pot fi procurate foarte uşor, pot să fie folosite şi în comiterea de crime cu intenţie, mai ales că sunt greu de depistat, iar poliţia ar trebui să înăsprească măsurile de control în cazul acestor substanţe.
“Şi cei care comercializează asemenea substanţe sunt criminali, dacă nu respectă regulile. Trebuie înăsprite măsurile împotriva celor care vând aceste substanţe”, ne-a mai declarat sursa citată.

 

Ce spun specialiștii despre această “bombă chimică”

Faptul că este foarte periculoasă este confirmat şi de cei care comercializează substanţa.
“Phostoxinul este acelasi produs ca si insecticidul Delicia Gastoxin diferenta dintre ele fiind brandul si producatorul. Ambele au aceeasi compozitie de Fosfura de Aluminiu, respectiv 60% si fiind utilizate in aceleasi domenii. Fosfura de Aluminiu (AlP) este un compus anorganic folosit ca si un conductor de banda larga, dar ca si fumgator. Acest solid, lipsit de culoare se comercializeaza in general ca si o pulbere de culoare verde – gri datorita prezentei impuritatilor rezultate din hidroliza si oxidare”, informează unul dintre cei care comercializează produsul pe internet.

Phostoxin conține fosfură de aluminiu

“Phostoxin conține fosfură de aluminiu care în timpul operațiunii de gazare, prin asimilarea de apă, din aceasta ia naștere fosfina (hidrogen fosf orat PH3). Pentru eliberarea de fosfină este suficientă numai umiditatea aerului. Fosfina reprezintă un gaz toxic foarte puternic pentru insecte și alți dăunători, cât și pentru oameni. Fosfina poate controla dăunătorii întâlniți la produsele stocate aflați în toate etapele de dezvoltare precum și a rozătoarelor din afara spațiilor de depozitare. Utilizarea Phostoxinu-lui se poate face în orice spațiu de depozitare atâta timp cât au posibilitatea să poată fi închise etanș. Spații în care se poate aplica fumigarea cu Phostoxin: silozuri, depozite, containere, etc”, au mai arătat aceştia.

citeşte şi:

****

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
ALERTĂ. Mamă și fiu, dispăruți de la domiciliu. Poliția cere ajutorul cetățenilor

O tânără, în vârstă de 20 de ani, împreună cu fiul ei, în vârstă de 2 ani, au dispărut, ieri,...

Închide