Ultima actualizare: 3.4.2024
Locale

VIDEO. HPV, ucigaşul profesionist. Produce cancer şi la femei, şi la bărbaţi. 1.740 de românce mor anual din cauza lui. 8 din 10 români sunt infectaţi

HPV (Human Papilloma Virus), ucigaşul profesionist. Cancerele pe care le provoacă fiind între primele 3 ca număr în România, după cel pulmonar şi cel de sân.

8 din 10 persoane active sexual vor fi infectate la un moment dat cu HPV. Dar, în 90% dintre cazuri, sistemul imunitar elimină virusul în 2 ani.

HPV este responsabil de absolut toate cazurile de cancer de col uterin, de 88% din cancerele anale, 70% dintre cele vaginale, 50% dintre cancerele peniene, 48% dintre cancerele vulvare. Dar şi de numeroase cancere orofaringiene, din zona gurii, limbii, gâtului.

 

Nu numai prin act sexual se transmite HPV

În principal, HPV se transmite prin contact sexual, dar şi prin alte căi, cum ar fi cazul mâinii.

“În fiecare an, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin. 1.740 decese sunt cauzate de această boală. Femeile active cu vârsta cuprinsă între 15-44 de ani sunt cele mai afectate de cancerul de col uterin. 8 din 10 persoane active sexual vor fi infectate la un moment dat cu cel puţin o tulpină de HPV. HPV este al doilea agent patogen responsabil pentru cancer, la nivel mondial. Infecţia persistentă cu una dintre acest tulpini este responsabilă pentru una din trei noi cazuri de cancer atribuit unei infecţii care apar în lume. Infecţia cu HPV este responsabilă pentru 32.000 ani de viaţă pierduţi prematur în România în fiecare an ocupând locul trei după cancerul pulmonar şi cancerul de sân. Infecţia cu o tulpină HPV oncogenică cauzează apariţia a 100% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, 70% din cazurile de cancer vaginal, 50% din cazurile de cancer penian, 48% din cazurile de cancer vulvar”, a spus Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului “Matei Balş”.

El a făcut declaraţia la un eveniment organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) .
Soluţia cea mai eficientă de luptă împotriva HPV este vaccinarea, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor.

****

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Peste 700 de clujeni sunt izolați la domiciliu din cauza coronavirusului
Noul prefect, Mircea Abrudean, a depus jurământul: ”Prefectura Cluj să fie un model de transparență și eficiență”

Noul prefect de Cluj, Mircea Abrudean, a depus în această seară jurământul în funcție în cadrul unei ceremonii la care...

Închide