Ultima actualizare: 8.2.2024
Locale

Judecătorii clujeni reiau activitatea după protestul împotriva anulării pensiilor de serviciu

Judecătorii clujeni reiau activitatea după protestul împotriva anulării pensiilor de serviciu, supranumite ”speciale”.

Timp de patru săptămâni, între 23 decembrie 2019 şi 13 ianuarie 2020, iar apoi între 22 ianuarie şi 28 ianuarie 2020, judecătorii Curţii de Apel Cluj au adoptat forma extremă de protest, aceea a suspendării activităţii de judecată, până în momentul votului in Parlament, dorind prin aceasta să atragă în mod serios atenţia factorilor decidenti cu privire la consecinţele unor astfel de modificări legislative.

Adunarea Generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj a hotărât, cu majoritatea celor prezenţi, încetarea, în acest moment, a protestului în forma suspendării activităţii de judecată, începând cu data de 29 ianuarie 2020 şi, în continuarea acestuia, efectuarea tuturor demersurilor juridice necesare pentru reuşita procedurii de sesizare a Curţii Constituţionale, procedură iniţiată de către Inalta Curte de Casatie si Justiţiei, în virtutea prerogativelor legale ale acesteia.

Deputatii au votat pentru eliminarea pensiilor speciale, în calitate de for decizional. Au votat ”pentru”: PSD (113), PNL (72) USR (23), PMP (10), ALDE (3), Pro Europa (11), minoritati (10), neafiliați (5) și s-au abținut de la vot UDMR (13), ALDE (3) și câte un deputat de la grupul minorităților și Pro Europa.

O astfel de măsură legislativă este în măsură să afecteze substanţial independenţa celui chemat să facă justiţie, iar prin aceasta, independenţa sistemului judiciar românesc. Dreptul la pensia de serviciu este o componentă a statutului judecătorului, confirmat fiind prin jurisprudenţa obligatorie a Curţii Constituţionale şi recunoscut ca atare de statele europene, în favoarea propriilor magistraţi, precizează aceștia.

Judecătorii clujeni reiau activitatea

Judecătorii Curţii de Apel Cluj sunt solidari cu toate formele de protest adoptate la nivelul celorlalte instanţe, urmând a-şi reconsidera poziţia, dacă va fi necesar, exprimându-şi îngrijorarea şi dezamăgirea pentru maniera în care sunt expuşi, în ultimii ani, unor atacuri de imagine fără precedent şi aceasta în condiţiile în care se vorbeşte puţin despre problemele recurente care împovărează sistemul judiciar, cele referitoare la subfinanţarea infrastructurii materiale şi a celei informatice, despre schemele de personal deficitare, aspect ce conduce la o creştere progresivă a volumului de activitate în instanţe, despre calitatea tot mai scăzută a legilor ce sunt adopate şi care, ele însele, generează un număr mare de litigii.

Susţinând demersul Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, acela de sesizare a Curţii Constituţionale pentru un control de constituţionalitate a legii înainte de promulgare, Curtea de Apel Cluj va uza de un instrument juridic legal, printr-o intervenţie in proces de tipul amicus curiae, în cadrul căreia îşi va prezenta opinia juridică, detaliind aplicabilitatea standardelor juridice naționale și internaționale în problema dreptului la pensia de serviciu a magistratului în România.

***
Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Zeci de clujeni au fost amendați pentru că s-au plimbat ieri seara fără motiv
Șase străini locuiau ilegal în Cluj-Napoca. Patru au fost scoși din țară!

Șase străini locuiau ilegal în Cluj-Napoca, patru dintre ei fiind scoşi din ţară de către poliţiştii din Cluj.  Polițiștii de...

Închide