Ultima actualizare: 8.2.2024
Locale

Raportul lui Emil Boc despre ”exodul creierelor în UE”, adoptat în Comitetul European al Regiunilor

Comitetul European al Regiunilor a adoptat miercuri, în unanimitate, timpul primei sesiuni plenare a noului mandat, raportul primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, cu privire la “exodul creierelor în UE”. Emil Boc este membru al delegației României la CoR și membru al grupului PPE din CoR.

“Este crucial să se realizeze un echilibru între două principii esențiale ale Uniunii Europene: libera circulație a forței de muncă și convergența economică și socială între regiuni. Cetățenii și lucrătorii trebuie să poată circula liber în interiorul UE, dar numai pentru că vor și nu pentru că sunt împinși din regiunile lor de sărăcie și de oportunități economice rare ”, a declarat raportorul Emil Boc.

Prin urmare, Comitetul solicită ca noua Comisie Europeană să își intensifice eforturile pentru a reduce disparitățile regionale prin intermediul unor politici și instrumente adaptate care combină politica de coeziune și alte surse de finanțare.

Boc e raportor din 2019

Totodată, CoR salută angajamentul politic al Comisiei pentru un salariu minim echitabil în Europa, deoarece acasta ar aborda problema standardelor de viață și a condițiilor de muncă și ar avea un impact direct asupra calității vieții în regiunile trimișante.

CoR sugerează inițierea unui mecanism la nivelul UE pentru integrarea și coordonarea măsurilor politice privind exodul creierelor, deoarece toate aspectele sale trebuie abordate împreună cu nivel local, regional și național niveluri.

Emil Boc a fost numit în iulie 2019 raportor la Comisiei pentru politică socială, educație, ocuparea forței de muncă la Comitetul European al Regiunilor..

Fenomenul ”brain drain” se află în atenția constantă a Comitetului European al Regiunilor, această problemă fiind inclusă de aleșii locali și regionali din UE și în dezbaterile de la Summitul european al regiunilor și orașelor de la București, din luna martie a acestui an.

Un sondaj Eurobarometru privind opinia publică în regiuni publicat anul trecut a confirmat faptul că 18% din cetățenii UE consideră imigrația drept unul dintre cele mai importante două aspecte cu care se confruntă în prezent regiunea lor.

În ce-l privește pe Emil Boc, primar al orașului Cluj-Napoca și fost prim-ministru al României, acesta este membru al Comitetului European al Regiunilor din 2017.

Sursa: Caleaeuropeană.ro

***

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
SlanăFest la Cluj! USAMV aduce cârnați Mangalița, cotlet haiducesc sau mușchi Montana

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca va participa, de vineri și până duminică, la SlanăFest2020, eveniment...

Închide