Ultima actualizare: 8.2.2024
Locale

Calitatea mierii de albine

Cel mai dulce produs al stupului, mierea, cunoscut încă din antichitate, este produs de către albine din nectarul floral sau secreții ale unor insecte, pe care albinele le colectează din surse florale sau extraflorale. Mierea este un aliment ușor asimilabil, întrucât albinele, prin procesul biochimic de invertire, au transformat zaharoza din nectar în cei doi componenți ai săi, glucoză și fructoză, glucidele simple utilizate ca atare de corpul uman. Datorită conținutului său în inhibină, mierea prezintă proprietăți bactericide, fiind folosită încă din vremea romanilor, pentru conservarea vânatului în stare crudă sau la îmbălsămare. Mierea are si alte proprietăţi bioactive, fiind recomandată a se utiliza și în afecțiuni pulmonare, cardiace, gastrice, cutanate, oculare etc.

Dacă este să vorbim despre calitatea mierii de albine, un rol esențial îl reprezintă un management apicol corect aplicat. NU poate fi o opțiune liberă a apicultorului, ci una obligatorie, întrucât cunoștințele tot mai bogate ale consumatorilor despre calitatea mierii și potențialul apiterapeutic al produsului sunt deosebit de importante.

Cum ne dorim să arate un borcan de miere?

Răspunsul este unul simplu: să prezinte o culoare de la  galben  deschis, aurie, portocalie, roșcată până la brună închisă, în funcție de sortul (proveniența florală) acestuia; un gust plăcut, dulce, caracteristic, prezentând aromă specifică speciei florale de la care provine; din punct de vedere al consistenței, să fie vâscoasă, uniformă, fluidă, sau cristalizată. Cristalizarea mierii este un proces natural, fiind determinată de raportul dintre fructoza şi glucoza din compoziția acesteia. Cu cât conținutul de glucoză este mai ridicat, cu atât mierea va cristaliza într-un timp mai scurt (ex. mierea de rapiţă, mierea de floarea soarelui, care pot cristaliza extrem de repede). Un conținut de fructoză mai ridicat va menţine mierea în stare fluidă un timp mai îndelungat (ex. mierea de salcâm).

De ce se falsifică mierea de albine?

În primul rând din motive economice: mierea este un produs comercializat cu un preţ ridicat, comparativ cu zahărul sau alţi îndulcitori. Acest lucru este de condamnat și, din păcate, apare tot mai frecvent pe piață. Există însă și cazul în care aceste ingrediente se adaugă  intenționat pentru corectarea gustului, a consistenței, a culorii sau pentru împiedicarea fermentării, iar acea miere se va utiliza doar în scopuri industriale. Mierea prin definiţie este un produs natural, fără ca omul să intervină în compoziţia acesteia, în sens contrar, nu ar trebui ca produsul să poarte denumirea de miere (vezi produse cu denumirea pe etichetă ”miere energizantă”, ”conțin miere în procent de 30 %”).

Este foarte important

să știm, să apreciem calitatea și autenticitatea mierii de albine, starea de alterare sau degradare dată de produșii rezultați din reacţiile chimice ale componentelor naturale (hidroximetilfurfuralul, aciditatea crescută sau alcoolul) și, de asemenea, posibilitatea de a determina compoziţia chimică în laboratoarele de specialitate. Este la fel de important să putem depista falsificările din miere, prin cunoașterea originii botanice şi cunoaşterea proprietăţilor şi recunoaşterea fiecărui sort de miere. Pentru a putea verifica prezenţa contaminanţilor chimici (metale grele) sau reziduuri de antibiotice, mierea trebuie să ajungă într-un laborator specializat. Stabilirea acestor parametrii de calitate în scopul realizării unei etichete care să prezinte valorile nutriționale ale fiecărui sortiment de miere este o obligație pentru orice apicultor care se respectă!

În acest scop, în cadrul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii, Institutul de Stiinţele Vieţii, USAMV Cluj-Napoca, funcționează un Laborator de Controlul Calității Produselor Apicole și Diagnostic în Bolile Albinelor (https://aphisdia.wixsite.com/laborator; https://facebook.com/LaboratorAphis-Dia), laborator autorizat sanitar-veterinar şi acreditat RENAR pentru ȋncercări la produse apicole.

Laboratorul are o experienţă ȋndelungată, fiind acreditat RENAR din anul 2008, dispune de aparatură modernă (https://erris.gov.ro/Center-for-Advanced-Research), avȃnd implementate metode moderne, recunoscute inclusiv la nivel european. În acest an Planul Naţional Apicol 2020-2022 vine în întâmpinarea tuturor apicultorilor cu un efectiv mai mare de 75 colonii de albine, cu o subvenție pentru efectuarea un set de analize fizico-chimice, care să ateste calitatea mierii. Acest aspect este deosebit de important pentru consumatori, deoarece calitatea acestor produse apicole care intră în consum este garantată oficial.

Material prezentat de decanul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii, Prof. dr. Daniel Dezmirean, CS I Otilia Bobiș și Asist. Dr. Claudia Pașca.

Admiterea 2020 continuă la USAMV Cluj-Napoca până în 1 octombrie, cu înscrieri online sau în campus. Detalii: https://admitere.usamvcluj.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
De ce folosim aditivii alimentari?

Despre aditivii alimentari sau altfel spus, despre “E-uri”! Nu vă  speriați! Aceștia nu sunt din rubrica ”Ce mai auzim sau...

Închide