Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

Cercetare și inovație în domeniul alimentar, la USAMV Cluj-Napoca

Cum poți crește biodisponibilitatea unor nutrienți?

Răspunsul poate să aiba valențe multiple, dar din perspectiva biotehnologiilor ne vom opri asupra fermentației. Fermentația este un proces dirijat sau spontan, care poate ajuta alimentele să fie mai digerabile, nutritive și aromate. În lumina reflectoarelor, când vine vorba de fermentație sunt bacteriile și unele drojdii.

Beneficiile bacteriilor probiotice, căci depre ele este vorba, în special în lanțul alimentar, au început să fie înțelese și mediatizate tot mai mult. Fără aceste microorganisme utile, conversia de bază a carbohidraților în alcooli și acizi, pe care o numim fermentație, nu ar putea avea loc.

Există trei forme de fermentație de bază:

  1. Fermentație lactică: atunci când drojdiile și bacteriile transformă amidonul sau zaharul în acid lactic în alimente precum murături, iaurt și aluat de pâine.
  2. Fermentație alcoolică: unde moleculele de piruvat din amidon sau zaharuri sunt descompuse de drojdii în alcool și molecule de dioxid de carbon pentru a produce vin și bere.
  3. Fermentație acetică a amidonurilor sau zaharurilor din cereale sau fructe în oțet cu gust specific cu arome diferite. Aceasta este diferența, de exemplu, între oțetul de cidru de mere și cidrul de mere.

Aroma și texturile produselor, precum iaurtul și brânza, pot fi manipulate prin selectarea culturilor de microorganisme, iar mediul în care sunt produse poate perfecționa în continuare aceste calități.

În urma procesului de fermentație carbohidrații și unele proteine sunt mai ușor de digerat, iar unele microelemente, precum fierul (Fe), magneziul (Mg) și calciul (Ca) sunt mai ușor asimilate, toate datorită prezenței probioticelor.

 

La Facultatea de Șiința și Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj-Napoca, reprezentată și de colectivul Disciplinei de Biotehnologii, se studiază tehnici, metode și practici inovative și captivante ce sunt utilizate în procesele de obținere a celor mai consumate produse alimentare și băuturi, dar și a celor mai rar întâlnite (kombucha, kvass, boza, sache sau mahewu). Toate aceste cunoștințe sunt puse apoi în practică la Stația pilot de biotehologii.

Material prezentat de Prof. dr. Dan C. Vodnar (Facultatea de Șiința și Tehnologia Alimentelor – USAMV CLUJ-Napoca)

Detalii despre admiterea 2020 la USAMV Cluj-Napoca: https://admitere.usamvcluj.ro/.

Foto: Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Sute de cazuri din întreaga țară la Clinica de Ecvine din cadrul USAMV Cluj-Napoca

Diagnosticul și terapia numeroaselor afecțiuni care alcătuiesc patologia curentă a Clinicii de Ecvine implică utilizarea unor metode complexe de investigație...

Închide