Ultima actualizare: 17.9.2024
Locale

De ce folosim aditivii alimentari?

Despre aditivii alimentari sau altfel spus, despre “E-uri”! Nu vă  speriați! Aceștia nu sunt din rubrica ”Ce mai auzim sau citim ca ştiri false”!

Aditivii alimentari au rol funcţional şi de siguranţă

Aditivii alimentari, codificaţi alfanumeric cu litera “E” urmată de un număr, sunt substanțe care au atât rol funcţional în aliment în cadrul tehnologiei de fabricaţie a produselor, cât şi rol major în domeniul siguranţei alimentare prin stoparea atacurilor microbiologice şi oxidative din alimente, favorizând prelungirea duratei de viaţă a produselor.

Aditivii alimentari asigură conservabilitatea alimentului (conservanţi şi antioxidanţi), conferă stabilitatea fizico-mecanică alimentului (emulgatori şi hidrocoloizi) și conferă atractivitate senzorială produselor alimentare (coloranți, îndulcitori, aromatizanți).

La Disciplina de Aditivi alimentari din cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor (USAMV Cluj-Napoca) puteți afla și că mamele sau bunicile noastre folosesc aditivii alimentari și, chiar dacă nu-i cunosc sub denumirea de “E-uri”, ştiu multe despre rolul culinar al  acestor substanţe.

Să vedem ce aditivi folosesc ele şi poate nu ştiu că-s aditivi:

  • folosesc lecitina din ou la obţinerea maionezei, fără să ştie că este un aditiv-emulgator (E-322) şi chiar şi antioxidant;
  • folosesc oţetul la obţinerea murăturilor ca şi conservant (E-260), fără să ştie că este aditiv antimicrobian;
  • folosesc amidonul, chiar şi cel torefiat, la îngroşarea papricaşului şi a ciorbelor, fără să ştie că este un aditiv-hidrocoloid (E – 1404);
  • folosesc colorantul din morcovi la supe şi fripturi apetisante fără să ştie că este un aditiv-colorant (beta-carotenul: E-160a).

E-ul aditivilor vine de la Europa

Şi mai folosesc multe, multe alte lucruri practice ale căror taine ştiinţifice pot fi descoperite la Disciplina de Aditivi alimentari de la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, unde activează un colectiv dedicat profesiei didactice și unei nobile meserii: inginer în industria alimentară.

Și, ca o curiozitate: Știați că, de fapt, acest “E” vine de la Europa și este pus înaintea numărului substanţei aditiv, pentru a-i facilita utilizarea pe piaţa comunitară europeană, pentru a demonstra că această substanţă a fost verificată toxicologic de către Comisiile de Experţi ale organismelor naţionale, regionale şi internaţionale şi că i s-a stabilit o doză de folosire în produs şi o doză zilnică pentru consumator?

Material semnat de Prof. dr. Maria Tofană (Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor).

Admiterea 2020 continuă la USAMV Cluj-Napoca până în 1 octombrie, cu înscrieri online sau în campus. Detalii: https://admitere.usamvcluj.ro/

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Cercetare și inovație în domeniul alimentar, la USAMV Cluj-Napoca

Cum poți crește biodisponibilitatea unor nutrienți? Răspunsul poate să aiba valențe multiple, dar din perspectiva biotehnologiilor ne vom opri asupra...

Închide