Ultima actualizare: 13.11.2024
Locale

Despre salvie (Salvia officinalis L) şi Rozmarin (Rosmarinus officinalis L.) și întrebuințările lor

Salvia se poate înmulţi prin răsad. Înainte de a produce răsădul, sămânţa de salvie se ţine în apă calduţă timp de 24 sau 48 de ore. Sămânţa astfel pregătită se seamănă în ghivece cu turbă în seră sau în apartament. Se udă până la răsărire şi până răsadul are 4-5 frunze. Răsadul în acestă fază poate fi mutat într-un ghiveci mai mare sau dacă dorim să avem o cultură în câmp – se plantează în aprilie-mai, la 60 cm între rânduri şi 10-15 cm/rând.

Salvia se mai poate înmulți și pe cale vegetativă, folosind butași înrădăcinați.

Cum procedăm? Se rupe din planta mamă un lăstar cu lungimea maximă de 10 cm, acesta se introduce într-un pahar de plastic plin cu turbă. După circa trei sau patru săptămâni, lăstarul înrădăcinează şi poate fi schimbat într-un ghiveci mai mare pentru a ramifica. În toată această perioada răsadul se udă. Este o metodă de înmulţire în seră sau în apartament.

Materia primă: frunzele (Salviae folium) sau planta (partea aeriană-Salviae herba).

Compoziția chimică: ulei volatil (1-2,5%) ,având drept component principal tuiona.

Are acțiune: coleretică, împotriva hiperhidrozei (transpiraţie excesivă), antibacteriană şi antifungică.

Uleiul volatil are numeroase utilizări în parfumerie şi cosmetică, iar în medicina populară salvia este folosită pentru oprirea lactaţiei.

Produsul vegetal se foloseşte sub formă:

– de gargară în inflamaţii ale cavităţii bucale şi gâtului (gingivite, stomatite, laringite, faringite)

– ca infuzie se administrează intern în tulburări digestive, inflamaţia mucoasei intestinale, diaree.

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis L.)

Materia primă utilizată este partea aeriană a plantei ((Herba Rosmarini).

Frunzele de rozmarin conțin ulei volatil, tanin, saponozide (substanțe bioactive naturale de origine vegetală), acid ursolic (polifenol care ajută la arderea grăsimilor), acid oleanolic (puternic antioxidant), acid gliceric, vitamina C și săruri minerale. Uleiul volatil stimuleazã activitatea psihică şi îmbunătăţeşte oxigenarea creierului.

Preparatele din rozmarin stimulează secreţia sucurilor digestive, au proprietăţi coleretice, colagoge, antiseptice şi diuretice.

Beneficii și utilizări

Vârfurile florale recoltate în faza de înflorire, începând cu anul al treilea de cultură, sunt folosite în stare proaspătă pentru obținerea uleiului eteric utilizat în industria parfumurilor, a cosmeticelor și în cea alimentară (pentru aromatizarea mâncărurilor din carne și nu numai).

Frunzele ramurilor tinere de rozmarin se adună, se usucă și pot fi folosite ca şi condiment pentru aromatizarea diverselor preparate culinare

Extractele din frunze de rozmarin sunt utilizate în industria farmacologică la fabricarea cremelor cu efecte benefice în eczeme, răni, vânătăi, calmarea durerilor reumatice etc.

Intern: ceaiul de rozmarin sau pulberea de rozmarin, precum și cele de salvie, busuioc, maghiran și fenicul, sunt benefice pentru stimularea digestiei, pentru a avea o memorie și o circulație periferică bună, în tratarea gutei sau a reumatismului.

Lăstarii de rozmarin așezați în dulapurile cu îmbrăcăminte, dar și uleiul din rozmarin folosit pentru aromoterapia camerelor, sunt parazitifuge, îndepărtând insectele, în mod special moliile.

Rozmarinul se poate înmulți pe cale vegetativă, prin folosirea de butași înrădăcinați.

Cum procedăm: se rupe din planta mamă un lăstar cu lungimea maximă de 10 cm, acesta se introduce într-un pahar de plastic plin cu turbă. După circa trei sau patru săptămâni lăstarul înrădăcinează şi poate fi schimbat într-un ghiveci mai mare pentru a ramifica. În toată această perioada răsadul se udă. Atenţie – udarea prea deasă poate duce la uscarea plantei. Este o metodă de înmulţire în seră sau în apartament.

Material semnat dce Prof. dr. Dan Vârban, Facultatea de Agricultură (USAMV Cluj-Napoca).

Admiterea 2020 la USAMV Cluj-Napoca va continua până la 1 octombrie, online și în campus, iar detalii se găsesc pe pagina oficială: https://admitere.usamvcluj.ro/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale, Sănătate
Calitatea mierii de albine

Cel mai dulce produs al stupului, mierea, cunoscut încă din antichitate, este produs de către albine din nectarul floral sau...

Închide