Ultima actualizare: 8.2.2024
Locale

ATENȚIE. Noua tulpină de coronavirus a ajuns și în județul Cluj

Două persoane au fost depistate fiind purtătoarea de coronavirus cu noua tulpină din Marea Britanie. Cei de la MedLife au luat probe de la 79 de persoane din diferite județe iar 10 dintre aceștia au fost depistați purtători de coronavirus.

Noua tulpină provine din Marea Britanie iar potrivit mai multor experți printre care și cercetătorii de la Oxford, această tulpină este cu până la 70% mai contagioasă decât coronavirusul obișnuit și se răspândește mai repede printe categoriile care de oameni mai tineri. Totodată și mortalitatea este mai ridicată din cauza acestei tulpini cu până la 30%.

„În urma unei analize efectuată de către specialiștii MedLife parte a diviziei de cercetare din cadrul grupului, din cele 79 de genomuri SARS-CoV-2, probe recoltate în perioada 13 – 21 ianuarie 2021 și provenite din mai multe orașe ale țării (București, Cluj, Vâlcea, Galați, Târgoviște, Slobozia, Călărași), s-a constatat că 10 dintre acestea conțin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie. Potrivit raportului, probele ce conțin noua tulpină provin din București, 6 probe, din Vâlcea, 2 probe, și din Cluj, 2 probe. Așadar, există posibilitatea unei transmiteri comunitare, spun specialiștii”, a anunțat MedLife.

Aceste 10 cazuri au fost confirmate de către Ministerul Sănătății:

„Încă 10 noi cazuri cu noua variantă de Sars-Cov- 2 au fost identificate pe teritoriul Romaniei. Este vorba despre rezultatele probelor provenite din mai multe orașe ale țării, în perioada 13-21 ianuarie 2021. Probele au fost prelucrate în laboratorul Medlife. În prezent au fost raportate un număr 18 cazuri cu noua variantă de Sars- Cov 2”, a declarat Ministerul Sănătății.

În urmă cu o lună, cei de la MedLife au demarat un studiu similar pe 60 de persoane însă atunci nu au descoperit nicio persoană care avea noua tulpină de coronavirus.

„Datele noastre preliminare arată că există o dinamica importantă legată de noua tulpină din Marea Britanie. Astfel, dacă în urmă cu o lună de zile, când am secvențiat 60 probe, nu au fost identificate persoane cu noua tulpină, la secvențierea curentă am identificat 10 din 79. Acest lucru indică faptul că prevalența pe lotul MedLife este una mare, de 12,6%, ceea pare să confirme că tulpina din Marea Britanie este mai contagioasă și, dacă acest trend se păstrează, ar putea să devină tulpină dominantă în România, la fel cum s-a întamplat și în alte state”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Emil Boc spune că sunt șanse mare să revenim la normalitate

Primarul Emil Boc declară că sunt șanse mari ca școlile să fie redeschise din semestrul al doilea (8 februarie). Acest...

Închide