Ultima actualizare: azi, 10:08
Naţionale

Neînțelegeri între Guvernul Cîțu și Asociația Municipiilor din România

Asociația Municipiilor din România, în frunte cu primarul Emil Boc a avut astăzi o întâlnire cu Premierul Cîțu. Întâlnirea vine în contextul în care relațiile Guvernului cu administrațiile locale sunt destul de tensionate.

Primarii sunt nemulțumiți de mai multe decizii ale Executivului. Cea mai mare îngrijorare a edililor vizează Codul Administrativ. Dar și organizarea centrelor de vaccinare din țară a stârnit un întreg scandal.

Asociația Municipiilor din România, în frunte cu primarul Emil Boc participă astăzi la o întâlnire de Guvern cu premierul Cîțu. Întâlnirea are loc din cauza tensiunii dintre Guvern și administrațiile locale. Cele mai mare probleme sunt Codul Administrativ dar și organizarea centrelor de vaccinare din țară.

Asociația Municipiilor, în război cu Guvernul

Primarii sunt nemulțumiți din cauza Ordonanței de Urgență pregătită de către Guvern cu privire la măsurile fiscal-bugetare. De asemenea, amânarea pensiilor speciale ale primarilor reprezintă unul dintre motivele pentru care mai mulți primari din țară critică dur conducerea Guvernului.

„O să am o discuţie cu Asociaţia Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, şi Oraşelor, Asociaţia Comunelor pentru 2021. Nu este aceasta cea mai mare cheltuială pentru 2021. Sunt alte cheltuieli şi acolo vom avea discuţii şi despre gradul de colectare, modul în care se folosesc banii de către autorităţile locale şi sumele de reechilibrare care vin de la buget. Aş vrea să facem o corelare şi cu gradul de colectare şi cu numărul de personal al angajaţilor din ultima perioadă, cheltuielile de personal, ş.a.m.d.”, arată declarația de presă a cabinetului premierului.

Emil Boc transmite un mesaj ferm Guvernului României

,,Transmitem primului-ministru și miniștrilor cabinetului Cîțu un mesaj ferm: Dialogul instituțional nu este o opțiune a unui ministru sau a unui funcționar din minister , ci o obligație legală a Guvernului Romaniei , statuată atât în Codul administrativ, cât și în Carta  europeană a autonomiei locale, iar Asociația Municipiilor din România nu va lăsa nesancționate, public și juridic, derapajele de la această obligație” a spus primarul Emil Boc.

Vlad Voiculescu, actualul Ministru al Sănătății a ,, înfuriat” autoritățile locale din cauza ,, Ordonanței de Urgență”, care presupune faptul că autoritățile locale vor plăti toate cheltuielile legate de centrele de vaccinare care nu vor funcționa în instituții spitalicești. Primarii se plâng că nu au buget pentru o asemenea Ordonanță de Urgență.

,,Asta ar însemna să luăm bani de la creșe, de la bursele pentru elevi, de la sănătate. De asemenea, de la spitale și de la iluminatul public pentru a aloca resursele aferente procesului de vaccinare. În aceste condiții, am cerut politicos, dar ferm în același timp, ca în această ordonanță de urgență pe care Ministerul Sănătății o pregătește să nu ignore problema finanțării”, a explicat Emil Boc la Digi 24.

Vlad Voiculescu a ținut să sublinieze că este un proiect de OUG care este al Guvernului, nu al Ministerului Sănătății”

„Dar într-adevăr este inițiat de Ministerul Sănătății și tot Ministerul Sănătății a transmis pentru consultare către toate structurile asociative. Asociația comunelor, asociația orașelor, asociația consiliilor județene și asociația municipiilor. Așteptăm reacția scrisă.  Nu știu dacă au trimis-o,  dar m-am mirat și eu să văd în presă o reacție, când noi am trimis tocmai pentru consultare draftul de ordonanță de urgență”, a mai spus Vlad Voiculescu.

Boc a declarat că ordonanța de urgență, care va prevedea clar plata de la bugetul de stat, va intra în vigoare în această săptămână și va fi adoptată de Guvern. El, împreună cu Asociația Municipiilor din România, cer ca toate cheltuielile legate de centrele de vaccinare să fie suportate de către bugetul de stat nu de cel local.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Naţionale
Masca obligatorie 2023
,,Masca va rămâne obligatorie în continuare până în 2023″ spune un medic

Duminică, în România a început vaccinarea cu a doua doză de vaccin anti-Covid la cadrele medicale care s-au vaccinat printre...

Închide