Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

Au fost depuse ofertele licitația autobuzelor autonome din Cluj-Napoca

Au fost depuse 2 oferte pentru implementarea autobuzelor autonome din Cluj-Napoca. Proiectul a fost derulat de către Primăria Cluj-Napoca și UTCN.

Cele două oferte, depuse până la termenul limită din 23 iunie, provin de la:

1. EasyMile GmbH, producător de vehicule autonome fondat în 2014, cu sediul la Toulouse, Franța și cu birouri în țări precum Germania (Berlin).

2. Navya, companie franceză specializată în proiectarea și construcția de vehicule autonome și electrice, înființată în 2014.

La începutul anului 2020, municipalitatea din Cluj – Napoca a semnat un contract cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) pentru servicii de consultanță. Valoarea totală a contractului a fost de 135.000 de lei, iar UTCN urma să furnizeze consultanță pentru achiziționarea unor autobuze autonome electrice, potrivit sursei citate, potrivit Economica.net.

”Când licitația va fi finalizată în această primăvară. E un semnal clar că orașul menține direcția verde, nepoluantă, dar și cu o componentă de inteligență artificială, acesta fiind un amestec între cele două. La Cluj are ingredientele succesului datorită clasei de creiere de inovare pe care le are, Este un climat propice pentru ceea ce înseamnă inovare, IT,  inteligență artificială. De aici vor veni slujbele bine plătite ale viitorului. Acest autobuz va fi un prim semnal că acest oraș este racordat la timpul prezent.

Știți ce are Clujul ca avantaj uriaș față de celelalte orașe din România? Universitățile creează ecosistemul de inovare. Oamenii din profesorii diferite, un arhitect, cu un IT, cu un medic, cu un muncitor din alt domeniu, elitele din diferite domenii se întâlnesc și lucrează împreună și creează viitorul. Studenții sunt un pilon important pentru ceea ce înseamnă cadrele de cercetare și predare de la universități. Ei dau șansa orașului de a rămâne în viitor. Acesta este marele avantaj al Clujului”, a declarat primarul Emil Boc la început de 2021.

Autobuzele autonome ar urma să circule în zona zero al Clujului pe rute scurte fiind astfel testate timp de un an, iar mai apoi proiectul va fi extins din fonduri europene.

Un astfel de autobuz autonom, cu aproximativ 12 locuri costă în jur de 350.000 de euro.

Reprezentanții Primăriei au anunțat atunci că autobuzele fără șoferi ar urma să fie pe străzile Clujului în cel mult doi ani. Autobuzele au o capacitate destul de mică, de aproximativ 12 locuri, iar acestea vor circula în zonele centrale, unde nu ajung alte mijloace de transport. Potrivit municipalității, numărul mare de senzori ai acestui autovehicul și complexitatea acestora garantează siguranța în trafic.

Autobuzele ar urma să fie testate timp de un an, iar apoi proiectul ar putea fi extins cu fonduri europene. Costul unui autobuz de acest fel este de aproximativ 350.000 de euro. Dacă acest proiect se va implementa, Cluj-Napoca va fi primul oraș din România care va avea astfel de autobuze, care sunt deja existente în Paris, Lyon sau Viena.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Județul Cluj, pe primul loc la Evaluarea Națională 2021 privind notele

Județul Cluj se plasează pe primul loc la nivel național privind notele obținute la Evaluarea Națională din 2021, județul are...

Închide