Ultima actualizare: 13.11.2024
Locale

Apel de la Cluj la ministrul Agriculturii pentru creșterea numărului de bivoli. România era, în 1990, campioana Europei!

Avram Fițiu, cadru didactic la Facultatea de Agricultură a USAMV Cluj-Napoca, a făcut un apel ministrului Agriculturii, Adrian Oros, să ia în calcul refacerea șeptelului de bivoli din România.

”Stăm pe bogăție, dar ne plângem de sărăcie! În 1990 eram campionii Europei la numărul de bivoli (cca 100 000), iar azi mai avem cca 10 000.! De ce nu am face oare domnule Ministru din bivolul românesc, un simbol de lux al unei gastronomii pe bază de brânzeturi fine? Ce ne împiedică oare? Italienii, englezii, germanii, etc… au cumpărat sute de mii de bivoli din România în ultimii 30 de ani și asta au făcut la ei acasă (Mozzarela, etc…)”, a spus Fițiu.

Acesta susține că una dintre consecinţele globalizării pentru ţăranul român a fost renunţarea la rasele locale şi înlocuirea acestora cu rase importate, primul exemplu fiind extrem de edificator şi se referă la bivol.

Brânza de bivol nu are colesterol rău

”În 1990 România deţinea cel mai mare şeptel de bivoli din Europa (aproximativ 100 000). În doar 27 de ani, ne-am permis, ca ţară, să ajungem la circa 10 000 de exemplare (!), fără ca cineva să ia măsuri, deși se ştia că bivolul nu avea “cotă de producţie” şi că puteam produce lapte și carne fără limită, nefiind împiedicați de Politica Agricolă Comună (P.A.C.). În aceiaşi perioadă, Italia a crescut şeptelul de la 3000 la 300 000 de bivoli, Germania de la câteva sute la 50 000, idem Marea Britanie sau alte ţări, cumpărând bivol românesc în mare parte.

Fiind vorba de o brânză fără colesterol rău, italienii ne-au dat o lecţie şi mai aspră instalând, la Zimbor, în judeţul Sălaj, o unitate care produce “mozarella“ pentru export în Italia. În timp ce ţăranul român se plânge că bivolul se creşte greu şi renunţă la el, ţăranii europeni fac ferme de 400 de bivoli lângă Sighişoara, cu sistem de mulgere mecanic”, a mai spus Avram Fițiu.

El crede că dacă francezii sunt renumiţi pentru “paradoxul francez” legat de sănătatea datorată consumului echilibrat de vin, îndrăzneste să vorbească de existenţa unui “paradox românesc” legat de fenomenul de orbire politică în care romanii se plâng de sărăcie, dar stau pe bogăţie.

***

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
FOTO. Pământul suspendat a ajuns la Cluj. În Hong Kong a fost îmbulzeală

Pământul suspendat a ajuns la Cluj. Globul a fost expus la clădirea The Office şi a avut deja sute de...

Închide