Ultima actualizare: 8.2.2024
Locale

Speranţă pentru copiii cu cancer. Roboţi pentru chimioterapie, la Cluj

Copiii cu cancer vor beneficia de doi roboţi, care vor fi achiziţionaţi, în premieră naţională, de Institutul Oncologic din Cluj.

“Vom realiza o premieră la nivel naţional, achiziţia a doi roboţi de diluţie pentru chimioterapie”, a spus, azi,

managerul Institutului Oncologic Cluj, Cătălin Vlad.

Achiziţiţionarea celor doi roboţi face parte din proiectul „Creşterea performanței în diagnosticul și tratamentul cancerelor la copii prin îmbunătățirea echipamentului tehnic, achiziția de aparatură modernă, instruirea personalului medical și dezvoltarea de recomandări”, în valoare de 3,7 milioane de euro, finanţat prin programul ”Provocări în sănătatea publică la nivel european”, Mecanismul Financiar economic European 2014-2021.

„O noutate pe plan naţional va fi achiziţionarea unor roboţi de diluţie, folosiţi în prepararea soluţiilor de citostatice în tratamentul chmioterapic”, a spus şi coordonatorul proiectului, Vlad Schiţcu.

În cadrul proiectului va fi achiziţionat şi un simulator CT pentru radioterapia la copii.

Potrivit statisticilor, în fiecare an, în România sunt depistate circa 500 de noi cazuri de cancer la copii, mult mai multe decât în ţările aueopene dezvoltate. Tot în România, 5.000 de copii şi adolescenţi sunt în tratament pentru cancer.

Programul este al Ministerului Sănătăţii în parteneriat cu Directoratul Norvegian de Sănătate şi este derulat, alături de Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, şi de institutele de profil din Timişoara, Bucureşti şi Iaşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
VIDEO. Fraude informatice la Cluj. Au extras peste 230.000 de lei din conturi!

Fraude informatice la Cluj. Locuințele a două persoane, bănuite că ar fi accesat, fraudulos, conturile bancare a trei victime, cauzându-le...

Închide