Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

Atenţie la radon, un gaz cancerigen! Clujenii vor verifica toate clădirile publice din România

Toate clădirile publice din România vor fi verificate de o echipă de clujeni în privinţa concentraţiei de radon, un gaz foarte periculos, cancerigen.

”În momentul de față suntem într-o rețea de dezvoltare a unor entități private sub cupola unui operator economic, cu acționar UBB și laboratorul de încercări radon din cadrul Facultății de Știința și Ingineria Mediului a UBB, care va avea capacitatea să măsoare concentrația de radon din toate clădirile publice cu locuri de muncă, școli și grădinițe din România. Acțiunea de măsurare va fi una la nivel național și va începe la sfârșitul lunii noiembrie. Deținătorii acestor clădiri trebuie să ne contacteze pentru a putea efectua aceste măsurători. Printr-o directivă europeană din 2013, radonului i-a fost asumat oficial rolul de principal factor de mediu cancerigen pentru populație, fiind unul din elementele care se regăsesc în resursele naturale ale planetei. Măsurarea concentrației de radon în interior devine obligatorie prin legislația românească din august 2019, iar acțiunea noastră va dura până în anul 2021”, a declarat azi şeful Laboratorului de Încercări Radon ”Constantin Cosma” Cluj-Napoca, Alexandra Cucoș.

Radonul este mai periculos pentru plămâni decât fumatul.

”Radonul este, poate, mai periculos decât fumatul, deoarece fumatul este o chestiune voluntară, dar cu acest gaz, radonul, pe care ți-l dă pământul, ce faci? Habar nu ai că trăiești într-un mediu care te poate afecta și de care te poți feri, dacă știi despre existența radonului și măsurile de prevenție. Este nevoie de o ventilație adecvată a clădirilor, de materiale de construcții, folosite mai ales la partea de fundație, dar și de efectuarea unor analize medicale o dată pe an”, a spus, la rândul său, medicul chirurg pneumolog Dan Nicolau.

Problema radonului a fost discutată azi la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului din Cluj, care, împreună cu Centrul pentru Cercetări Aplicate de Mediu și Laboratorul de Încercări Radon „Constantin Cosma” din cadrul UBB au organizat dezbaterea „Controlul radonului în clădiri cu acces public și cu locuri de muncă din România în contextul legislativ actual”.

sursa foto: thehonestinspector

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
FOTO/VDEO Pictorul Viorel Nimigeanu, în “Culori clujene”

O nouă expoziţie de pictură, "Clulori Clujene", a maestrului clujean Viorel Nimigeanu, al cărei vernisaj a avut loc în urmă...

Închide