Ultima actualizare: 3.4.2024
Locale

Muzeul Alexandru Duma la UBB. Cinstire românilor morţi în Primul război mondial

Muzeul Alexandru Duma la UBB. Cinstire românilor morţi în Primul război mondial.

Universitatea Babeş-Bolyai a inaugurat Muzeul ,,Alexandru Duma”, la etajul V al clădirii universității (str. Calea Moților nr. 11). Muzeul poate fi vizitat gratuit, de luni până vineri, în intervalul orar 9.30-13.30.

 

Alexandru Duma îi înnobilează pe tinerii morţi în război

,,Mulți se pot întreba ce rost are un muzeu al Primului Război Mondial la Universitatea din Cluj. Sunt atâtea muzee închinate Marelui Război, încât unul în plus …

Și, totuși, noi, aici, la Cluj, avem o altă percepție a acelei teribile confruntări din 1914-1918, în urma căreia s-au prăbușit patru imperii și s-au născut atâtea state naționale. (…) România a intrat oficial în luptă abia în 1916, dar a ieșit din bătălia finală abia în 1919. Și, totuși, mai mult de jumătate dintre români au intrat în luptă în 1914, fiindcă acești români nu făceau parte atunci oficial din România, ci din Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Țarist și alte state.

Românii ardeleni erau, la 1916, când a intrat România oficial în luptă, obosiți de război, risipiți în patru vânturi sau îngropați sub glie, în locuri depărtate de casă, multe rămase necunoscute. Unul dintre aceștia a fost și artistul Alexandru Duma, născut lângă Baia Mare și mort de tânăr, în septembrie 1916. Putea să rămână pierdut și uitat printre ruinele războiului, ca atâția alții, dacă nu era artist și dacă nu avea o familie prețuitoare. Prin arta lui Alexandru Duma, accesibilă de azi publicului, Universitatea Babeș-Bolyai îi cinstește pe toți fiii săi căzuți pe fronturi de luptă în ambele războaie mondiale.

 

Ambianţa Şcolii de Pictură de la Baia Mare

Alexandru Duma, artistul format în ambianța Școlii de Pictură de la Baia Mare, îi înnobilează pe toți tinerii căzuți în lupte și le dă nume, adică îi scoate din anonimat. „Ars longa, vita brevis”, spune un adagiu latin, amintindu-ne că ceea ce rămâne după scurta noastră viață pământească este creația, opera noastră, adică o carte, o sculptură, o casă, un tablou. Și chiar dacă numele noastre se pierd în uitare, operele rămân pentru veșnicie.

Alexandru Duma salvează de anonimat o întreagă generație, ne va aminti mereu de sacrificii și ne va îndemna la cunoașterea prezentului celor care ne-au precedat și care au construit”, a explicat, cu ocazia inagurării, Ioan Aurel Pop, rectorul UBB şi președintele Academiei Române.

Muzeul prezintă într-un context documentar desenele artistului Alexandru Duma (1887-1916). Desenele sunt realizate în cei doi ani petrecuți pe front ca soldat în armata austro-ungară. Alexandru Duma este considerat una dintre personalitățile distincte ale Școlii de pictură de la Baia Mare. Caietele rămase în urma sa au atât o valoare documentară, cât și o certă valoare artistică.

****

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

foto: news.ubbcluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
UPDATE FOTO. Accident la Melody. Tânără lovită de autobuz ar fi trecut pe verde!

Accident la Melody. Tânăra lovită de autobuz pe o trecere de pietoni la intersecţia  B-dului 21 decembrie cu Piaţa Unirii,...

Închide