Ultima actualizare: 3.4.2024
Locale

Vaccinare gratuită împotriva HPV din această lună! Cancerul de col uterin face ravagii în România

Vaccinare gratuită împotriva HPV din această lună! Cancerul de col uterin face ravagii în România.

Ministerul Sănătăţii începe, din această lună, o campanie de vaccinare gratuită împotriva HPV, virusul care provoacă toate cancerele de col uterin, dar şi multe alte cancere.

Vaccinarea se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie, la fete cu vârsta între 11 şi 14 ani, care au făcut solicitarea în anii 2017 si 2018. Dar şi la fete care au trecut de această vârstă, dacă au solicitat.

Cancerele pe care le provoacă HPV (Human Papilloma Virus) sunt între primele 3 ca număr în România, după cel pulmonar şi cel de sân.

8 din 10 persoane active sexual vor fi infectate la un moment dat cu HPV. Dar, în 90% dintre cazuri, sistemul imunitar elimină virusul în 2 ani.

HPV este responsabil de absolut toate cazurile de cancer de col uterin, de 88% din cancerele anale, 70% dintre cele vaginale, 50% dintre cancerele peniene, 48% dintre cancerele vulvare. Dar şi de numeroase cancere orofaringiene, din zona gurii, limbii, gâtului.

 

****

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

foto: Medical News Today, cancer HPV în gură

 

vezi şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Petrecere terminată cu scandal. Trei tineri din Cluj, bătuţi în Bistriţa-Năsăud

Trei tineri din Cluj au fost bătuţi în judeţul Bistriţa-Năsăud. Aceştia erau la o cabană din localitatea Rebra împreună cu...

Închide