Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Clujul are în spitale încă 14 persoane infectate cu Coronavirus față de ziua de ieri
Naţionale

Coronavirus România: 123 de cazuri confirmate

Coronavirus România: 123 de cazuri confirmate. Acest bilanț se înregistrează duminică dimineața. Nouă persoane au fost declarate vindecate.

Conform Institutului Naţional de Sănătate Publică, situaţia pe judeţe se prezintă astfel: 20 – Hunedoara; 15 – Timiş; 9 – Constanţa; 5 – Caraş-Severin; 5 – Iaşi; 4 – Braşov; 4 – Covasna; 3 – Dolj; 3 – Cluj; 2 – Mehedinţi; 2 – Mureş; 2 – Gorj; 2 – Neamţ; 2 – Olt; 1 – Bacău; 1 – Bihor; 1 – Buzău; 1 – Galaţi; 1 – Maramureş; 1 – Prahova; 1 – Satu Mare; 1 – Suceava; 1 – Vaslui; 1 – Vrancea; 1 – Ilfov.

Cele mai multe cazuri sunt în Capitală – 34.

O măsură excepţională

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că de luni va institui starea de urgenţă în România.

Prin instituirea stării de urgenţă pot fi luate foarte multe măsuri. Se poate interzice, de exemplu, circulaţia oamenilor, pot fi rechiziţionate bunuri, pot fi făcute razii, se pot face evacuări. Presa poate fi suspendată, se poate institui pază militară, se pot închide frontierele etc. Totuşi, măsurile trebuie să vizeze cauza pentru care a fost instituită starea de urgenţă şi nu trebuie să fie măsuri disproporţionate.

Oricum, decretul preşedintelui, care ar urma să prevadă măsuri generale. Va trebui să fie contrasemnat de premier, iar în 5 zile, să fie aprobat de parlament. Preşedintele va desemna şi autorităţile care se vor ocupa de starea de urgenţă şi care vor stabili, ulterior, măsurile care se impun.

Ce poate decreta preşedintele

„Deocamdată nu s-a instituit starea de urgenţă. Decretul va fi publicat doar luni. Art 3 din Ordonanţa 1/1999, pe de o parte, la litera a), vizează în general aspecte de securitate naţională, dar nu este cazul acum. La litera b) avem situaţii legate de calamităţi, dezastre, unde cred că o să se încadreze decretul preşedintelui. Cred că pe această literă b) o să se instituie starea de urgenţă. Aşa e logic.

Apoi, la art 4 se spune că, legat de drepturi, exerciţiul unor drepturi poate fi restrâns. Adică, nu că se restrâng toate drepturile, cu unele excepţii, ci doar că unele drepturi pot fi restrânse. Dacă situaţia o cere, cu respectarea art 53 din Constituţie, înseamnă că măsura trebuie să fie proporţională cu urgenţa. Adică, sigur că o să ia măsuri care să înlăture pericolul medical. Art 14 ne spune că măsurile, respectiv drepturile restrânse vor figura în decret.

Eu cred că preşedintele se va limita la nişte chestiuni generice. Adică, o să se refere la dreptul la liberă circulaţie, de exemplu, dreptul la întrunire, la asociere etc, drepturi care au legătură cu acest pericol medical. De asemenea, măsurile poate să le scrie relativ generic, pentru că nu este specialist, urmând ca autorităţile care preiau exerciţiul puterii publice să adopte măsurile concrete. Preşedintele doar o să desemneze autorităţile care se vor ocupa cu gestionarea situaţiei”, explică Ovidiu Podaru, specialist în drept constituţional.

 

***

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook.

Coronavirus România: 123 de cazuri confirmate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Naţionale
BT prelungește perioada de grație pentru carduri de credit
BT prelungește perioada de grație pentru carduri de credit

BT prelungeşte perioada de graţie pentru cardurile de credit. De asemenea, primele obligaţii de plată pentru clienţi vor fi doar...

Închide