Ultima actualizare: 13.11.2024
Locale

Acvariu cu specii rare, la USAMV Cluj-Napoca

Ca oameni suntem atrași și simțim o fascinație aparte pentru apă și mediul acvatic, în esență, cel mai probabil recunoscând apa ca fiind sursa primordială a vieții. Mark Twain, un iubitor al apelor, scria în una dintre operele sale următoarele rânduri: “Fața apei a devenit în timp o carte minunată, o carte care a fost o limbă necunoscută pentru pasagerul fară educație. Și nu este o carte care să fie citită o dată și aruncată deoparte, căci are o poveste nouă de spus în fiecare zi.” Din dorința de cunoaștere, limbajul mediului acvatic s-a transformat în știință, în numeroase ramuri de cercetare care îmbină multiple domenii.

Specii de la câțiva mm, la 20 de metri

În cadrul USAMV Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii, există Secția Acvacultură, singura rămasă la nivel național și care găzduiește un complex acvatic înființat în anul 2003 cu scopul de a reprezenta atât o bază didactică și de cercetare, cât și un spațiu de recreere deschis publicului pentru vizitare. Activitățile derulate de-a lungul timpului au avut ca obiective formarea specialiștilor în domeniu, inovarea prin cercetare și promovarea ecologiei acvatice, astfel complexul a devenit un punct de pornire pentru numeroase activități din domeniul acvaculturii.

Popularitatea viețuitoarelor acvatice se datorează cel mai probabil varietății extraordinare, numai la pești numărul speciilor descoperite fiind de aproximativ 35.000. Există specii cu dimensiuni pornind de la câțiva milimetri (Paedocypris progenetica) și ajungând la 20 metri (Rhincodon typus), specii de diferite culori și particularități. Datorită acestui fapt, de-a lungul veacurilor, peștii și-au găsit loc în culturi, servind ca zeități, simboluri și subiecte de artă, cărți sau filme.

Complexul acvatic al universității oferă vizitatorilor o experiență recreațională și educațională, prezentând biotopuri cu peste 50 de specii de pești și amfibieni din diferite zone geografice ale lumii. Acvariul central, cu un volum de 20.000 litri găzduiește specii de pești mari regăsite în apele  naturale ale României, precum și specii de pești de cultură. Peștii exotici de dimensiuni mici populează acvarii cu volume cuprinse între 200 și 300 litri, ieșind în evidență prin abundență, colorit și comportament.

Specii cu particularităţi aparte

Unul dintre obiectivele complexului acvatic este acela de a aclimatiza specii acvatice de interes care prezintă particularități aparte. În momentul de față câteva dintre atracțiile principale sunt reprezentate de:

  • Două specii de sturion și anume Acipenser gueldenstaedtii și Acipenser baerii. Sturionii sunt considerați fosile vii, datorită faptului că populează apele planetei noastre de mai bine de 200 milioane ani, undeva de la sfârșitul perioadei Triasic. Din păcate, speciile au devenit periclitate din cauza pescuitului excesiv, modificării cursurilor apelor, braconajului și poluării.
  • Salamandra mexicană sau peștele umblător ( Ambystoma mexicanum), specie de amfibieni care prezintă cateva particularități fiziologice extraordinare, cum ar fi faptul că au capacitate de regenerare, cu un genom de 10 ori mai mare decât cel al omului și trei modalități de respirație. Specie endemică ”grădinilor plutitoare” Xochimilco din Mexic a ajuns într-o stare de conservare critică, nemaifiind observată în mediul natural de câțiva ani.
  • Piranha cu burtă roșie (Pygocentrus nattereri), originară din America de Sud din bazinele Amazonului și Paraguayului, specie cunoscută pentru ferocitatea de care dă dovadă la apariția unor stimuli de hrănire.
  • Broasca africană cu gheare (Xenopus laevis), specie amfibiană complet acvatică originară din Africa Subsahariana care prezintă interes prin comportamentul său de hrănire.
  • Peștele-curcubeu a lui Boeseman (Melanotenia boesemani), specie pe cale de dispariție, endemică Lacurilor Ayamaru din Indonesia apreciată pentru culorile sale superbe și comportamentul pașnic.

Material semnat de Laborant Ing. Raul Savin (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologiii). Detalii despre Complexul acvatic și programul de vizitare, atunci când situația pandemică o va permite:

https://www.usamvcluj.ro/universitatea/gradina-botanica/acvariu/

Admiterea 2020 continuă la USAMV Cluj-Napoca până în 1 octombrie, cu înscrieri online sau în campus. Detalii: https://admitere.usamvcluj.ro/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale, Lumea animalelor
Ce știm și ce nu știm despre căpușe? Ce e mit și ce e adevăr?

Sezonul de activitate a căpușelor nu s-a încheiat încă și, chiar dacă suntem obligați la măsuri de distanțare în această...

Închide