Ultima actualizare: 3.4.2024
Locale

Tehnologia UAV (Drone), studiată la USAMV Cluj-Napoca

Drona poate fi definită ca o aeronavă fără pilot capabilă să navigheze autonom, fără a fi controlată din exterior, folosind pilotul automat, sau care poate fi controlată printr-un dispozitiv de comandă de la distanță. În plus, drona poate fi controlată prin WI-FI, smartphone-uri sau tablete echipate cu Android sau iOS.

Tipuri de drone

Din punct de vedere al utilizării, dronele sunt împărțite în următoarele categorii:

  • Vehiculul aerian fără pilot (UAV)
  • Vehicul de suprafață fără pilot (USV)
  • Vehicul subacvatic fără pilot (UUV)
  • Vehicul terestru fără pilot (UGV)
  • Pseudo sateliți de înaltă altitudine (HAPS).

 

Dronele populare

Cele mai populare și cele mai utilizate sunt vehiculele aeriene fără pilot (UAV). Indiferent de utilizarea lui, vehiculul aerian fără pilot funcționează cu baterii sau cu energie produsă de propriile lor celule fotovoltaice.

Dronele se clasifică în drone cu aripă fixă și drone multi-rotor. Cele multi-rotor, în funcție de numărul de motoare și de puterea lor, pot fi clasificate în tricoptere, quadcoptere, hexacoptere, octocoptere etc.

În România, implementarea tehnologiei UAV în diferite domenii de activitate este în continuă creștere, datorită faptului că în ultimii ani această tehnologie a devenit mai accesibilă din punct de vedere financiar. Utilizarea profesională a dronelor tinde să impună noi cerințe privind cunoștințele practice și teoretice ale noilor tehnologii, de la operarea și întreținerea dronelor până la prelucrarea și utilizarea informațiilor obținute.

Avantajele dronelor

Unul dintre principalele avantaje conferite de tehnologia UAV îl constituie faptul că aceste platforme (dronele) se pot deplasa în zone greu accesibile, într-un timp relativ redus, preluând informații de înaltă precizie. În acest fel se elimină numeroase riscuri la care s-ar putea expune operatorii umani în cazul în care ar trebui să execute inspecții la diferite obiective, precum centrale eoliene, centrale nucleare, cariere greu accesibile, viaducte, linii electrice aeriene de mare capacitate etc.

Unul dintre domeniile în care tehnologia UAV este utilizată cu succes este Ingineria geodezică, un domeniu extrem de important, deoarece evidenţa cadastrală a terenurilor şi a dinamicii acestora constituie o cerinţă esenţială în realizarea activităţilor socio-economice ale unei ţări.

Cu ajutorul tehnologiei UAV se poate realiza suportul topografic pentru reambularea Planurilor Urbanistice Generale (PUG), elaborarea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ), studii de fezabilitate pentru lucrări de investiții, precum infrastructura rutieră, feroviară, rețele electrice etc.

De asemenea, această tehnologie permite crearea unor hărți digitale (ortofotoplanuri) de mare rezoluție, dar și modele 3D ale unor obiective –  monumentele istorice, clădiri, terenuri.

Pe lângă utilitatea în domeniul Ingineriei geodezice, tehnologia UAV poate fi utilizată cu succes și în alte domenii, cum sunt arheologia (pentru cartarea și modelarea 3D a siturilor arheologice), agricultura (pentru monitorizarea stării de sănătate a culturilor; determinarea volumului de biomasă; aplicarea de tratamente etc.), silvicultura (reambularea amenajamentelor silvice; determinarea volumului de masă lemnoasă etc.), exploatații miniere de suprafață, hidrologie, meteorologie etc.

Programul de studiu este Măsurători Terestre și Cadastru (MTC), domeniu Inginerie geodezică, iar materialul este semnat de Conf. dr. ing. Tudor Sălăgean și Drd. ing. Elemer-Emanuel Șuba.

Detalii despre admiterea 2020 la Facultatea de Horticultură, care continuă online și în campus până în 1 octombrie, găsiți aici:

https://admitere.usamvcluj.ro/facultatea-de-horticultura/

Pagina Facebook Facultatea de Horticultură: https://www.facebook.com/Facultatea-de-Horticultura-Cluj-Napoca-1737741959834382/

Pagina Facebook Măsuri Terestre și Cadastru: https://www.facebook.com/mtcUSAMVcluj/

Foto: MTC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
FOTO. Oficialitățile municipiului Cluj-Napoca au depus coroane de flori în Cimitirul Eroilor de Ziua Eliberării Clujului

Ziua Eliberării Clujului, sărbătorită in fiecare an pe 11 octombrie este un moment istoric pentru clujeni cât și pentru Romania. ...

Închide