Ultima actualizare: Tuesday at 10:08
Locale

Activități educativ-recreative pentru elevii clujeni în pădurea-parc Făget

Activități educativ-recreative pentru elevii clujeni în pădurea-parc Făget. Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca și ADI Zona Metropolitană Cluj organizează o serie de activități educativ-recreative pentru elevii clujeni, ca parte a proiectului european URBforDAN prin care o porțiune de 34 de hectare din pădurea Făget a fost amenajată pentru a deveni un spațiu propice desfășurării acestor activități.

Activitățile sunt implementate cu sprijinul Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, Asociatia Ecouri Verzi și Societatea Ornitologică Română.

În cursul lunii iunie, elevii de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca vor avea parte de excursii în natură în pădurea-parc Făget, menite să le dezvăluie bogăția de specii de plante și animale pe care o găsesc la doi pași de casă.
Scopul acestor activități este de a încuraja un număr cât mai mare de copii și adulți să petreacă timp în natură, precum și de a crește și îmbunătăți gradul de educație și conștientizare privind natura și comportamentul vizitatorilor în timpul activităților în aer liber. Activitățile din această perioadă sunt derulate de educatorii pentru natură de la Asociația Ecouri Verzi, împreună cu profesori și studenți voluntari de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Pe parcursul drumeției, elevii învață mai multe despre arborii remarcabili din această zonă a Făgetului, despre păsările care cuibăresc aici, despre celelalte animale care viețuiesc în pădure sau despre formațiunile geologice caracteristice zonei. În total, la aceste activități derulate pe parcursul lunii iunie vor lua parte 350 de elevi de clasele a III-a și a IV-a de la unitatea de învățământ menționată mai sus.
Aceste activități educativ-recreative au fost demarate la începutul lunii iunie pentru a marca două zile importante atât pentru elevi, cât și pentru mediu: cea de 1 iunie, Ziua Copilului, și cea de 5 iunie, Ziua Mondială a Mediului.

„Prin participarea la această activitate, elevii vor afla ce sunt arborii remarcabili, vor învăța să îi recunoască și vor afla de ce sunt ei importanți. Lemnul mort din pădure este o altă resursă importantă pentru pădure. Elevii vor observa că lemnul mort adăpostește o largă varietate de insecte, care constituie hrană bogată în proteine pentru păsări și puii lor. În bălțile temporare din pădure putem observa amfibieni, precum izvorașul cu burtă galbenă și tritonul, despre care elevii vor afla că sunt specii protejate și că nu trebuie să intervină în niciun fel în habitatul lor. Elevii vor mai afla și alte lucruri interesante, de exemplu de ce cântă păsările dimineața, cu ce se hrănesc și ce pot face ei dacă găsesc un pui de pasăre”, spune Ioana Popa, educator pentru natură din cadrul Asociației Ecouri Verzi.
Context

Pădurea-parc Făget a fost amenajată minim invaziv, prin marcarea potecilor și instalarea unor echipamente din lemn, precum: platforme de observație și activități, un punct de informație, un adăpost, un amfiteatru, spații de odihnă etc. De asemenea, au fost instalate panouri explicative cu privire la floră, faună și geologie.
Amenajarea a fost realizată în urma unor consultări cu toate autoritățile publice responsabile (Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj, Garda Forestieră etc.) fiind prezentată într-o dezbatere publică organizată de Municipiul Cluj-Napoca prin CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică
Intervenția a fost realizată cu ajutorul unei echipe multidisciplinare de experți, de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a Universității Babeș-Bolyai, pe baza unui studiu aprofundat al serviciilor ecosistemice din pădurea Făget, studiu care a apărut și în prestigioasa revistă internațională „Frontiers in Environmental Sciences”.

Pădurea-parc Făget a fost amenajată în cadrul unui proiect derulat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și ADI Zona Metropolitană Cluj, parte a unui consorțiu internațional de orașe care dezvoltă astfel de spații, cu fonduri europene. Alături de Cluj-Napoca, în proiectul URBforDAN participă cinci capitale din Uniunea Europeană – Viena, Praga, Budapesta, Ljubljana și Zagreb – dar și orașe importante din afara Uniunii, precum capitala Serbiei, Belgrad, a Muntenegrului, Podgorica, sau Ivano-Frankivsk, din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
FOTO. Acțiune de amploare al polițiștilor rutieri pe drumurile din județul Cluj

La data de 3 iunie a.c., în intervalul orar 17.00-19.00, polițiștii rutieri din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca, împreună cu polițiștii...

Închide