Ultima actualizare: ieri, 10:08
Locale

Un deputat din Cluj, printre cei care vor legalizarea canabisului medicinal

Deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, se numără printre inițiatorii proiectului de lege ce vizează legalizarea calmantelor pe bază de canabis pentru pacienții cu boli cronice terminale din România, care a fost adoptat tacit de Senat.

Inițiatorii proiectului sunt Cristina Dumitrache (deputat PSD), Florin Buicu (deputat PSD) și Emanuel Ungureanu (deputat USR), documentul adunând aproape 100 de semnături ale parlamentari de la toate partidele.

”Canabisul ar urma să fie administrat în scop medicinal sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare. Fumatul nu este permis. Proiectul prevede înființarea Agenției Canabisului, care se ocupă de avizul pentru cultivare, precum și de controlul, verificarea și supravegherea operațiunilor cu canabis în vederea utilizării în scop medical”, au spus inițiatorii.

Comisia Europeană și Agenția Europeană a Medicamentului au aprobat în luna septembrie primul medicament pe bază de canabis care va putea fi prescris legal- Epidyolex, un medicament folosit în tratarea a două forme rare și severe de epilepsie pentru pacienții cu vârsta mai mare de 2 ani.

România nu are specialiști în terapia durerii

Emanuel Ungureanu declara la depunerea în Parlament a proiectului de lege că bolnavii cu boli cronice în fază terminală au nevoie de o soluție în zona de terapie a durerii, România fiind deficitară la acest capitol.

”Sunt pacienți în România care, cu toate că nu recunosc, deja consumă aceste substanțe pe care le găsesc pe alte piețe, fac rost de ele la negru și își ameliorează suferința. Experiența mea de asistent social clinician este cea care m-a făcut să semnez această inițiativă care vine din societatea civilă. Mă refer la bolnavii cu boli cronice în fază terminală, care au nevoie de o soluție în zona de terapie a durerii. La Cluj, spre exemplu, singurul medic specializat în terapia durerii de care știu este doamna doctor Hica, dacă nu cumva este la pensie. În afară de doamna doctor Hica, nu avem specialiști.

Dacă nu avem specialiști este clar că soluțiile care vin pe plan internațional din sistemele care chiar pun în centru pacientul, ideile alea noi nu au cum să intre din cauză că nu avem oameni care să fie cu adevărat preocupați să rezolve această problemă majoră. Ce să faci când un pacient cu insuficiență renală cronică sau cu cancer sau o altă boală cronică în fază terminală nu mai are soluții? Acest canabis medicinal, această evoluție a științei, este de luat în seamă”, susținea deputatul clujean.

Acesta a atras atenția că în cazul acestui proiect de lege nu este vorba despre o legalizare mascată a consumului de canabis.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Deputatul Horia Nasra cere demisia de onoare a conducerii PSD Cluj!

Deputatul PSD de Cluj, Horia Nasra, a cerut azi demisia de onoare a conducerii PSD Cluj după rezultatul dezastruos înregistrat...

Închide