Ultima actualizare: 8.2.2024
Locale

Firme din Cluj angajează srilankezi abandonaţi. E vorba de o comunitate infestată cu coronavirus

Firme din Cluj angajează srilankezi abandonaţi. E vorba de o comunitate infestată cu coronavirus.

Salarii între 1.500 şi 2.500 de lei

Şase companii, printre care şi din Cluj, au făcut oferte de muncă lucrătorilor din Sri Lanka aduşi din Botoşani la aeroportul Otopeni.

Unul dintre voluntarii care au participat la acţiunile iniţiate de ministrul Muncii în favoarea rezolvării situaţiei lucrătorilor sri-lankezi, Ruban Jayathas, a menţionat că salariile oferite marţi lucrătorilor variază între 1500 şi 2500 de lei.

“Au fost făcute oferte de la companii din Bucureşti, Cluj, Ploieşti, Bihor, Prahova. (…) Salariile oferite astăzi variază între 1500 până la 2500 lei, iar contractele includ prevederi despre orele suplimentare, tichete de masă, toate aceste informaţii li s-au transmis şi ei vor lua o decizie în funcţie de cele mai bune condiţii oferite  – ei vor să lucreze cât mai mult, deci probabil se vor uita la ofertele care le oferă mai multe avantaje pentru orele suplimentare. Unele din companiile care au transmis oferte azi au oferit salarii mai mari decât cele pe care lucrătorii le obţineau la Botoşani”, a spus Ruban Jayathas.

Ministrul Muncii, mulţumit

“Văd o mobilizare din partea antreprenorilor care au primit mesajul meu extrem de repede şi au răspuns prompt şi mi-au trimis mesaje, arătându-şi disponibilitatea de a discuta cu dânşii şi de a le face o ofertă. Concluzia o vom trage diseară, i-am rugat să se gândească după ce au ascultat ofertele a şase angajatori.

Eu n-am făcut decât să creez cadrul în care să fac să se întâlnească cererea cu oferta şi le-am dat posibilitatea să adreseze singuri toate întrebările pe care le-au avut pentru a se lămuri înainte de semnarea contractelor. Unii din angajatori au oferit locuri de muncă pentru toate cele 36 de persoane, plus câteva persoane care sunt încă în Botoşani, urmează să finalizeze perioada de carantină şi sunt şi acestea interesate să se alăture celor 36.

Alţi angajatori au făcut o ofertă pentru un număr mai mic de persoane, funcţie de capacitatea lor, şi atunci urmează să se gândească dânşii cum preferă să lucreze – toţi în acelaşi loc, sau funcţie de ceea ce le-au prezentat unii, vor opta în consecinţă”, a afirmat minisrul Muncii, Violeta Alexandru.

A fost o situaţie de panică

“La cererea dânşilor am făcut acest lucru, în sensul în care nu-şi doresc să se repatrieze, ci doresc să rămână în România şi să muncească. Mi-au spus că o experienţă nefericită nu înseamnă că nu vor să muncească în România, vor să se angajeze la alţi angajatori, de unde concluzia mea că şi aici, la fel ca şi în alte ţări, sunt angajatori şi angajatori.

Sunt angajatori care ştiu să întreţină o atmosferă de lucru propice şi sunt angajatori care nu o creează la parametri normali. Experienţele pe care le-au avut trebuie circumstanţiate şi pe fondul acesta al pandemiei.

E clar că a fost o situaţie de panică din partea dânşilor, gestionată necorespunzător de autorităţile sanitare din Botoşani, care n-au oferit explicaţii corespunzătoare ca să poată să evalueze condiţiile de reîntoarcere în activitate după ce primul caz de Covid a apărut în respectiva comunitate. Ca atare, pun reacţia dânşilor de a nu se prezenta la serviciu pe fondul acestei emoţii şi al acestei panici, care presupun că reprezintă o lecţie şi pentru noi, autorităţile, dar şi pentru dânşii”, a mai spus Violeta Alexandru.

***

Pentru a fi la curent cu ştirile PortalCJ vă invităm să ne urmăriţi şi pe Facebook

Firme din Cluj angajează srilankezi abandonaţi. E vorba de o comunitate infestată cu coronavirus:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Un sens giratoriu şi maşini distruse. Un clujean băut şi fără permis, implicat în accident. A fugit de la locul faptei

Un sens giratoriu şi maşini distruse. Un clujean băut şi fără permis, implicat în accident. A fugit de la locul...

Închide